Stoltenberg najavljuje pošiljke teškog naoružanja za Ukrajinu

Važno je da opskrbimo Ukrajinu oružjem koje joj je potrebno kako bi pobijedila, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg ukazuje kako se Ukrajina nalazi u odlučujućoj fazi rata (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajina može očekivati nove pošiljke teškog naoružanja od svojih zapadnih saveznika u “bliskoj budućnosti”.

“Nedavna obećanja o opskrbi teškim naoružanjem su važna – i ja očekujem više u bliskoj budućnosti”, rekao je Jens Stoltenberg njemačkom listu Handelsblatt.

On je govorio uoči sastanka zapadnih zemalja koje daju pomoć Ukrajini koji se treba održati 20. januara u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Nalazimo se u odlučujućoj fazi rata”, nastavio je Stoltenberg. “Važno je da opskrbimo Ukrajinu oružjem koje joj je potrebno kako bi pobijedila”.

Opskrba Ukrajine oružjem

Zapadne zemlje dugo su oklijevale isporučiti Ukrajini teže naoružanje, navodeći kao razlog strah da će biti uvučene u rat ili provocirati Rusiju. Raspon oružja koje daju sada se proširio.

Početkom mjeseca Francuska, Njemačka i SAD obećale su poslati oklopna vozila ili izviđačke tenkove – 40 njemačkih Mardera, 50 američkih Bradleya i francuske AMX-10 RC.

Ujedinjeno Kraljevstvo je u subotu najavilo da će Ukrajini isporučiti teške tenkove Challenger 2.

Moskva je rekla da će zbog tih odluka sukob samo “eskalirati”.

‘Putin je precijenio svoje snage’

Prema riječima glavnog sekretara NATO-a, ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio je napadom na Ukrajinu.

“Precijenio je snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme sa zapovijedanjem, njihovu lošu opremu”, rekao je Stoltenberg.

“Ali Rusi su pokazali da su spremni podnijeti teške gubitke kako bi postigli svoj cilj”, dodao je.

Izvor: Agencije