Nema preživjelih u padu aviona u Nepalu

U trenutku nesreće, u avionu nepalske kompanije Yeti Airlines, nalazile su se 72 osobe, među kojima 10 stranih državljana.

Uzrok nesreće se utvrđuje (Reuters)

Nema preživjelih u avionesreći koja se dogodila u zapadnom dijelu Nepala.

U trenutku nesreće, u avionu nepalske kompanije Yeti Airlines, nalazile su se 72 osobe, među kojima 10 stranih državljana.

Lokalni mediji prenose da se avion srušio dok je pokušavao sletjeti na Međunarodni aerodrom Pokhara.

Uzrok nesreće se utvrđuje.

Najsmrtonosnija nesreća u Nepalu od 2018.

Riječ je o najsmrtonosnijoj nesreći u Nepalu od marta 2018, kada se avion kompanije US-Bangla koji je letio iz Dhake srušio pri slijetanju u Katmanduu, pri čemu je smrtno stradala 51 osoba od ukupno 71 u avionu, prema grupaciji Aviation Safety Network.

Avionske nesreće nisu rijetke u Nepalu (AFP)

U avionu ATR 72 kompanije Yeti Airlines na letu iz Katmandua bile su 72 osobe, uključujući dvoje djece i četiri članova posade, rekao je glasnogovornik aviokompanije Sudarshan Bartaula.

Petero indijskih, četvero ruskih, jedan irski, dva južnokorejska, jedan australski, jedan francuski i jedan argentinski državljanin bili su u avionu, rekao je dužnosnik nepalskog aerodroma.

Avionske nesreće nisu nepoznanica u Nepalu

Avion je bio star 15 godina, prema web-stranici za praćenje letova FlightRadar24.

ATR 72 je široko korišten avion koji zajedno proizvode francuska kompanija Airbus i italijanska kompanija Leonardo. Yeti Airlines posjeduje ukupno 6 aviona ATR72-500, prema njihovoj web-stranici.

Avionske nesreće nisu rijetke u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujući Everest, gdje se vrijeme može naglo promijeniti i stvoriti opasne uvjete.

Nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal je sazvao vanredni sastanak vlade nakon nesreće, stoji u vladinom saopćenju.

Izvor: Agencije