Vrhovni sud Brazila pokrenuo istragu protiv Bolsonara

Istraga protiv bivšeg predsjednika Brazila, koji se trenutno nalazi u SAD-u, će obuhvatiti moguće ‘poticanje i intelektualno autorstvo antidemokratskih djela’.

Bolsonarove pristalice ispred zgrade Kongresa (Reuters)

Vrhovni sud Brazila pristao je pokrenuti istragu protiv bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara zbog navodnog poticanja antidemokratskih protesta koji su završili upadom njegovih pristalica u vladine zgrade u Braziliji.

“Javne osobe koje nastave kukavičku urotu protiv demokratije pokušavajući uspostaviti vanredno stanje bit će pozvane na odgovornost”, rekao je sudac Alexandre de Moraes koji je pristao na zahtjev saveznih tužilaca da se pokrene istraga.

Bolsonara, koji se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, tužioci će istražiti zbog mogućeg “poticanja i intelektualnog autorstva antidemokratskih djela koja su rezultirala vandalizmom i nasiljem u Braziliji prošle nedjelje”, navedeno je u saopćenju glavnog državnog odvjetništva, prenosi Reuters.

Vrhovni sud već je naredio hapšenje Bolsonarovog bivšeg ministra pravosuđa, Andersona Torresa, jer je dopustio održavanje protesta u glavnom gradu Brazila nakon što je preuzeo odgovornost za javnu sigurnost Brazilije, prenosi Hina.

Neredi u Brazilu

Hiljade Bolsonarovih pristalica vandalizirale su Vrhovni sud, Kongres i predsjedničku palatu prošlog vikenda, nastojeći izazvati haos i vojni udar koji bi zbacio predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu i vratio vođu krajnje desnice na vlast.

Nakon što je izgubio oktobarske izbore od Lule, Bolsonaro je otišao iz Brazila u Sjedinjene Američke Države uoči kraja svog mandata, izbjegavši predaju predsjedničke lente svom ljevičarskom suparniku na njegovoj inauguraciji.

Ministar pravosuđa Flavio Dino rekao je na konferenciji za medije da će pričekati do sljedeće sedmice za ponovnu procjenu Torresovog slučaja, naznačujući da bi se njegovo izručenje moglo zatražiti ako se bivši ministar ne preda, kao što je najavio.

Nalog za hapšenje Torresa izdao je De Moraesa, koji je smijenio šefa sigurnosti Brazilije s dužnosti samo nekoliko sati nakon izgreda.

Izvor: Agencije