Kalin: Turska nije u poziciji da ratificira članstvo Švedske

Nismo u poziciji da pošaljemo zakon na ratifikaciju u parlament jer po tom pitanju imamo pravi problem, rekao je Ibrahim Kalin, savjetnik predsjednika Turske.

Turska od Švedske ili Finske ne traži ništa što nije u skladu s njihovim zakonom, kaže Kalin (Anadolija)

Turska “nije u poziciji” da ratificira članstvo Švedske u NATO-u u sadašnjoj situaciji, rekao je Ibrahim Kalin, savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon novog incidenta koji se dogodio ove sedmice.

Ankara je u četvrtak osudila videomontažu koju je napravila grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom predsjednika Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se “diktatorom”.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor švedskog ambasadora u Ankari.

“Nismo u poziciji da pošaljemo zakon na ratifikaciju u parlament jer po tom pitanju imamo pravi problem”, kazao je Kalin, dodavši kako postoji opasnost od toga da ga zastupnici odbace, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Taj incident dogodio se u vrijeme kada Turska blokira ulazak Švedske, ali i Finske u NATO, a čini to od maja, optužujući tu zemlju da na svojoj teritoriji pruža utočište članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK) i savezničkih organizacija. Sve njih smatra terorističkim grupacijama.

“Na ovome slučaju radimo već šest, sedam mjeseci i nije dobro da se Švedska predstavlja u ovakvom svjetlu”, rekao je Kalin novinarima stranih medija. “Želimo napredovati, ali ako se ovakvi incidenti nastave, to će samo usporiti proces.”

‘Realni’ zahtjevi Turske

Kalin smatra da bi Švedska trebala uputiti “jasnu poruku” o stajalištu prema članovima PKK-a na svojoj teritoriji.

“Morali bi, naprimjer, zagarantovati da članovi PKK-a više ne mogu regrutirati ljude niti prikupljati novac na švedskoj teritoriji”, kazao je Kalin, dodavši ipak da je nova švedska vlada poduzela neke važne poteze, među kojima je i posjeta švedskog premijera Ankari nedugo nakon što je došao na vlast, kao i “izmjene u ustava, što je također pozitivan korak”.

Uprkos tome, prema njegovom mišljenju, treba pričekati još “šest mjeseci” prije nego što se u parlamentu potvrde novi zakoni.

Kalin je dodao kako Turska od Švedske ili Finske “ne traži ništa što nije u skladu s njihovim zakonom” te dodaje da su “vrlo realni”.

Turska vlada je pozvala na protjerivanje više članova PKK-a i pripadnika pokreta Feto (akronim koji Ankara koristi za pokret imama i propovjednika Fethullaha Gulena), optuženih za poticanje puča 2016. godine.

Izvor: Agencije