Pavel i Babiš u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj

Prema procjenama analitičara, koji god kandidat da pobijedi bit će više prozapadno orijentisan od Zemana koji je promovirao čvršće odnose s Kinom i Rusijom, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine.

Pavel je osvojio 35,24 posto glasova, a Babiš 35,15 posto, pokazali su rezultati prvog kruga (EPA)

Penzionisani general Petr Pavel preuzeo je vodstvo nad bivšim premijerom Andrejem Babišem u prvom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj, pokazuju rezultati nakon što je prebrojano 99,1 posto glasova.

Pavel je osvojio 35,24 posto glasova, a Babiš, koji je vodio od početka prebrojavanja, osvojio je 35,15 posto, pokazali su rezultati prvog kruga, piše Reuters, prenosi Hina.

U predizbornim anketama vodili su Pavel i Babiš, a u drugom krugu se između njih dvojice daje blaga prednost Pavelu.

Značajna uloga predsjednika

Predsjednička funkcija nema izvršne ovlasti, ali češki predsjednici imaju značajnu ulogu u imenovanju premijera, ustavnih sudija, čelnika centralne banke te imaju pravo jednom vratiti zakon parlamentu. Imaju ograničene ovlasti u vanjskoj politici i zapovjednici su vojske.

Prema procjenama analitičara uoči izbora, koji god kandidat da pobijedi bit će više prozapadno orijentisan od dosadašnjeg predsjednika Miloša Zemana koji je promicao čvršće odnose s Kinom i, sve do invazije na Ukrajinu prošle godine, s Rusijom.

Dvojica kandidata sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. i 29 januara.

Izvor: Agencije