Kako je Bolsonaro ‘ispeglao’ pet miliona dolara na službenoj kartici

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je znao reći da karticom nije potrošio ‘ni novčića’, no računi pokazuju drugačije.

Bolsonaro je najviše trošio na bogate ručkove i večere (EPA)

Službena kreditna kartica bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara otkriva svu njegovu rastrošnost – pet miliona američkih dolara potrošenih tokom četverogodišnjeg mandata, što ne čudi kada se vidi da je na večeru u skromnom restoranu potrošio više od 21.000 dolara.

Nova brazilska vlada je na svojim web-stranicama objavila izvadak o stanju računa službene kartice bivšeg šefa države, piše AFP.

Pristup kreditnoj kartici je uz Bolsonara imao i njegov tim od 21 osobe.

Za razliku od svojih prethodnika, Bolsonaro je bio tajanstven kada je riječ o troškovima, no njegov nasljednik Luiz Inacio Lula je to odlučio objelodaniti.

Bolsonaro je znao reći da karticom nije potrošio “ni novčića”, no računi pokazuju drugačije.

Više od 235.000 američkih dolara na godišnje odmore

Tako je Bolsonaro na godišnje odmore 2019, 2020. i 2021. potrošio više od 235.000 američkih dolara.

Prilikom jedne posjete benzinskoj pumpi potrošio je gotovo 14.000 dolara te dodatnih 286.000 dolara na nekoliko boravaka u luksuznom hotelu u Guaruji, ljetovalištu nedaleko od Sao Paula.

No, čini se da je Bolsonaro ipak najviše trošio na bogate ručkove i večere. Tokom posjete relativno jeftinom restoranu u Boa Visti, u državi Roraima, predsjedničkom karticom je plaćen račun viši od 21.000 dolara.

Tokom četiri godine je pekari u Rio de Janeiru ostavio više od 71.000 dolara, a jedna kupovina je iznosila gotovo 11.000 dolara. Ta svota je potrošena dan nakon svadbe Bolsonarovog sina i uoči bajkerskog skupa koji su na ulicama Rio de Janeira organizirale Bolsonarove pristalice.

Na sladolede je potrošeno više od 1.600 dolara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije