Francuska prozvala Iran zbog pogubljenja, London osudio ‘barbarski čin’

Iran je Alirezu Akbarija, britansko-iranskog državljanina koji je bio zamjenik teheranskog ministra odbrane, pogubio vješanjem, uprkos pozivima iz Londona da ga Teheran oslobodi.

Alireza je optužen da je za špijunažu primio 1.805.000 eura, 265.000 funti i 50.000 dolara (EPA)

Iran je pogubio vješanjem britansko-iranskog državljanina Alirezu Akbarija, izvijestila je novinska agencija Mizan, nakon što ga je osudio na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je u petak da Iran ne smije izvršiti smaknuće Akbarija, bivšeg zamjenika iranskog ministra odbrane.

Britanija je smrtnu kaznu opisala kao politički motiviranu i pozvala na njegovo hitno oslobađanje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Alireza Akbari, koji je osuđen na smrt zbog optužbi za korupciju i opsežne akcije protiv unutrašnje i vanjske sigurnosti zemlje kroz špijunažu za britansku vladinu obavještajnu službu… je pogubljen”, objavio je Mizan na Twitteru.

Optužen je da je za špijunažu primio 1.805.000 eura, 265.000 funti i 50.000 dolara.

Pogoršane veze između Londona i Teherana

U audiosnimci koju je u srijedu emitirao BBC na perzijskom Akbari je rekao da je priznao zločine koje nije počinio tokom višemjesečnog mučenja u pritvoru.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu 2020. na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha, ubijenog u napadu 2020. izvan Teherana, za koji su vlasti u to vrijeme okrivile Izrael.

U videu Akbari nije priznao umiješanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent tražio informacije o Fakhrizadeh.

Veze između Londona i Teherana pogoršale su se posljednjih mjeseci jer su zastali napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, u kojem je Britanija jedna od strana.

Britanija je također kritizirala iransko nasilno gušenje protuvladinih protesta potaknutih smrću u pritvoru 22-godišnje kurdske djevojke Mahse Amini.

Francuska i Britanija osudile ovaj čin

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna prozvala je iranskog otpremnika poslova u Parizu zbog pogubljenja britansko-iranskog državljanina pod optužbom za špijunažu.

“Upozoren je da ponovljena iranska kršenja međunarodnog prava ne mogu ostati bez odgovora, posebno u pogledu postupanja prema stranim državljanima koje samovoljno pritvara”, navodi se u saopćenju francuskog ministarstva.

London je osudio “barbarski čin” koji “neće proći bez odgovora” i najavio poziv iranskog otpravnika poslova.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je pogubljenje “bezosjećajan i kukavički čin koji je izveo barbarski režim”.

!Iranski vladari nisu poštovali ljudska prava vlastitog naroda”, rekao je Sunak, dodajući da su njegove misli “s Alirezinim prijateljima i porodicom”.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da pogubljenje “neće ostati neosporeno”.

SAD: Nesavjestan čin

Sjedinjene Američke Države također su se ranije pridružile pozivima Iranu da ne pogubi Akbarija.

Američki diplomat Vedant Patel rekao je da bi “njegovo pogubljenje bilo nesavjesno” i osudio optužbe protiv njega kao “politički motivirane”.

Dr. Sanam Vakil, stručnjakinja za Iran u think tanku Chatham House, rekla je da će iranski režim iskoristiti Akbarijevu smrt kako bi sugerirao da su strani faktori raspirivali nemire protiv vlade, povezujući proteste s optužbama da su zapadne nacije pokušavale “destabilizirati Islamsku republiku”.

“Održavanje narativa o uključenosti Zapada način je da se održi jedinstvo među političkim establišmentom”, rekla je Vakil za BBC Radio 4 u programu Today.

Izvor: Agencije