Mnoge nepoznanice u vezi nove podvarijante korona virusa

Ranjive grupe, poput osoba starije životne dobi, nevakcinisani ili oni s kompromitiranim imunološkim sistemom, za sada su izloženi umjerenom do visokom riziku.

Matematički modeli sugeriraju da bi XBB.1.5 podvarijanta mogla postati dominantna u Evropskom ekonomskom prostoru za mjesec do dva (EPA)

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je da najnovija podvarijanta korona virusa koja se brzo širi nije velik rizik za većinu ljudi u Evropi.

Stručnjaci su upozorili da su ranjive skupine poput osoba starije životne dobi, nevakcinisani ili oni s kompromitiranim imunološkim sistemom izloženi umjerenom do visokom riziku od nove omikronove podvarijante XBB.1.5.

No, istaknuli su da izgleda da je rizik za opću populaciju u Evropskom ekonomskom prostoru nizak, uz ogradu.

“Postoji nekoliko nepoznanica u vezi s XBB.1.5 podvarijantom i ova bi se procjena mogla promijeniti u sedmicama koji dolaze, kada budemo raspolagali s više dokaza”, navodi se u izvještaju ECDC-a, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Podvarijanta XBB.1.5 omikron varijante korona virusa jako se brzo širi u SAD-u, ali je još relativno rijetka u Evropi. ECDC očekuje da će se brzo proširiti.

Potvrđen kod samo 1,0 posto uzoraka

Matematički modeli sugeriraju da bi XBB.1.5 podvarijanta mogla postati dominantna u Evropskom ekonomskom prostoru (Evropska unija, Island, Lihtenštajn i Norveška) za mjesec do dva.

Za sada nema dokaza da ta podvarijanta izaziva težu bolest od ranijih podvarijanti omikrona, navodi ECDC.

Institut “Robert Koch”, njemačka agencija za kontrolu i prevenciju bolesti, objavio je ranije da je XBB.1.5 potvrđen kod samo 1,0 posto uzoraka zaraženih osoba analiziranih u laboratoriju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u petak skratila preporučeno razdoblje izolacije za zaražene COVID-19 na deset dana za one koji imaju simptome i pet dana na one koji nemaju.

Do sada je preporuka bila 13 dana izolacije za osobe sa simptomima i deset dana za one bez simptoma.

Izvor: Agencije