Šef izraelske vojske: Iran može napraviti četiri nuklearne bombe

Tokom prošle godine izraelska vojska pripremila je tri programa za pokretanje napada na Islamsku Republiku, rekao je general Aviv Kochavi.

Posljednjih godina smo se bavili ubrzavanjem priprema za napad na iranska nuklearna postrojenja i mnoge druge vrste ciljeva, rekao je Aviv Kochavi (Reuters)

Iran je prikupio dovoljno obogaćenog nuklearnog materijala da napravi četiri bombe, izjavio je u petak šef izraelske vojske, general Aviv Kochavi.

“Iran danas ima dovoljno obogaćenog materijala da proizvede četiri nuklearne bombe, tri sa 20 posto i jednu sa 60 posto”, rekao je  on novinarima, objavila je izraelska javna radiodifuzna organizacija KAN.

Dodao je da je tokom prošle godine izraelska vojska pripremila tri programa za pokretanje napada na Iran, kao uzvratni napad, koji nije povezan s nuklearnim programom, kako bi se uništila nuklearna postrojenja.

Ubrzanje priprema za napad

“Ako dođe do ulaska u veliku bitku, vojni lokaliteti i dodatni lokaliteti bit će uključeni na listu ciljeva. Posljednjih godina smo se bavili ubrzavanjem priprema za napad na iranska nuklearna postrojenja i mnoge druge vrste ciljeva”, kazao je Kochavi, prenosi Anadolija.

Rekao je da postoje hiljade meta Hezbollaha u Libanu, od podzemnih arsenala do kuća u kojima su sakrivene rakete.

Kochaviju mandat ističe 16. januara, a naslijedit će ga general Herzi Halevi.

Izvor: Agencije