Optužen ubica bivšeg premijera Japana Shinza Abea

Četrdesetdvogodišnji Tetsuya Yamagami je nakon šest mjeseci provedenih pod nadzorom psihijatara optužen za ubistvo i nelegalno držanje oružja.

Yamagami je 8. jula 2022. pucao na Abea u gradu Nara na zapadu Japana (Reuters)

Sud u Japanu podigao je zvaničnu optužnicu protiv ubice bivšeg premijera Japana Shinza Abea, prenosi lokalni list Yomiuri.

Četrdesetdvogodišnji Tetsuya Yamagami je nakon šest mjeseci provedenih pod nadzorom psihijatara optužen za ubistvo i nelegalno držanje oružja, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Prema optužnici, Yamagami je 8. jula 2022. pucao na Abea u gradu Nara na zapadu Japana dok je bivši premijer držao govor povodom izbora.

Yamagami je uhapšen na mjestu, dok je Abe podlegao povredama prije nego što je prevezen u bolnicu.

‘Promoviranje’ Crkve ujedinjenja

Optuženi je krivio Abea za promoviranje Crkve ujedinjenja, tvrdeći da je ova vjerska organizacija dovela njegovu porodicu do prosjačkog štapa.

Crkva ujedinjenja je, prema riječima Yamagami, uvjerila njegovu majku da ovoj organizaciji pokloni 715.000 eura.

Istraga je otkrila duboke veze između Crkve ujedinjenja i mnogih zastupnika Liberalno-demokratske partije (LDP), kojoj je pripadao i ubijeni Shinzo Abe.

Crkva ujedinjenja, poznata po svojim masovnim svadbama, osnovana je 1954. godine u Južnoj Koreji, ali njen glavni izvor prihoda predstavljaju donacije iz Japana.

Izvor: Agencije