Norveška naručila granate za četvrt milijarde eura

Ministarstvo odbrane Norveške postiglo je dogovor sa nacionalnim proizvođačem municije Namo koji će zahvaljujući tom velikom ugovoru moći povećati proizvodne kapacitete.

Norveška, koja dijeli granicu sa Rusijom u dužini od 98 kilometara, osigurala je Ukrajini više puta vojnu opremu, uključujući artiljeriju i municiju (Reuters)

Norveška, država članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO) koja se graniči sa Ruskom Federacijom, naručila je nove zalihe municije, odnosno artiljerijskih granata za 2,6 milijardi kruna (243 miliona eura), saopćila je tamošnja Vlada.

Ministarstvo odbrane Norveške postiglo je dogovor sa nacionalnim proizvođačem municije Namo koji će zahvaljujući tom velikom ugovoru moći povećati svoje proizvodne kapacitete, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Postoji nova geopolitička situacija. U Evropi je rat i nivo pripravnosti je podignut“, izjavio je novinarima norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.

Ukrajinske potrebe

Prema njegovim riječima, takva situacija stvara potrebu da Norveška ima više vojne opreme, uključujući municiju.

Norveški ministar odbrane je rekao kako i druge države moraju povećati svoje zalihe jer i Ukrajina ima veliku potrebu za vojnom opremom.

Norveška, koja dijeli granicu sa Rusijom u dužini od 98 kilometara, osigurala je Ukrajini više puta vojnu opremu, uključujući artiljeriju i municiju, za odbranu od ruske invazije.

Izvor: Agencije