NI: Zapadnjački oklopnjaci kao prevaga na ukrajinskom frontu?

Ističe se kako ova vozila nisu „borbeni tenkovi koje Kijev stalno traži, ali su svakako važan dodatak svakom arsenalu“.

Francuski AMX 10 RC opisuju kao 'laki tenk', 'tenk za izviđanje' ili kao 'lako oklopno vozilo' (Reuters)

Tri članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) – Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Francuska – početkom januara su objavile kako Ukrajini šalju zapadnjačke oklopnjake kako bi pojačali odbranu ove države uslijed ruske invazije, piše portal National Interest.

Autori ističu kako je Bijela kuća objavila namjeru slanja 50 komada borbenih vozila Bradley, iz Berlina je kazano kako na istok Europe idu borbena pješadijska vozila Marder, dok je Pariz na to dodao kako će za Ukrajince izdvojiti oklopnjake tipa AMX-10 RC koje neki nazivaju i lakim tenkovima.

Promjena načina naoružavanja

Ističe se kako ova vozila nisu „borbeni tenkovi koje Kijev stalno traži, ali su svakako važan dodatak svakom arsenalu“.

„Zaista, ova manja, lakše oklopljena i oklopljena vozila za izviđanje su napravljena za borbu u saradnji sa glavnim borbenim tenkovima. Iako nemaju snagu ‘velikih’ tenkova, ovi komadi oružja su više nego sposobni uništavati ruske tenkove na borbenom polju, kao što su američki Bradleyji radili tokom Zaljevskog rata“, piše u tekstu National Interesta.

Dalje se navodi kako je uvođenje Bradleyja, Mardera i AMX-10 pokazatelj promjene načina kako NATO naoružava Ukrajinu. Ranije su članice Alijanse Ukrajincima slali opremu iz sovjetskog doba koja se nalazila u rezervama bivših članica Varšavskog pakta, zajedno sa NATO projektilima i artiljerijom.

Iz Berlina su najavili slanje oklopnjaka Marder (Reuters)

„Nova vozila će dati ukrajinskim snagama sposobnost izvođenja više ofanzivnih operacija s nadom u oslobađanje dijelova države koji su pod ruskom okupacijom. Iako će prelazak na zapadnjačke sisteme naoružanja smanjiti ovisnost Kijeva na dostavu nezapadne municije, postoje razlozi zabrinutosti da će uvođenje tri slična, ali i dosta različita vozila, napraviti probleme logistici ukrajinske vojske.“

National Interest navodi kako „iako je NATO najbolji na svijetu u razvoju i povezivanju međuovisnih standarda, ne postoje dva sistema naoružanja koja imaju iste logističke uvjete, što bi moglo potresti ukrajinsku logističku infrastrukturu i tako ublažiti pozitivne utjecaje dobijene uvođenjem ovih sistema naoružanja“.

Ako jedan zakaže, tu su još dva

„Jedno je vojnicima dati različite ruksake ili sličnu opremu, ali je sasvim drugo dati vojsci tri različita borbena pješadijska vozila, opremljena sa različitim protivtenkovskim raketama. Uvođenje tri nova borbena vozila traži tri različita sistema održavanja, popravke i dostave potrebne opreme, tri različita programa obuke posada, uvođenje tri različita seta operativnih procedura i tri različita lanca dostave municije“, navodi se u analitičkom tekstu.

„Malo je vjerovatno da će ukrajinska armija pomiješati vozila na nivou jedne jedinice (npr. Bradley i drugo neko vozilo u istoj formaciji), ali bi mogli djelovati u istom području što bi povećalo troškove održavanja i upravljanja koji su potrebni za jedan sistem. Sa logističkog stanovištva, najbolje je ograničiti diferencijaciju sistema naoružanja ili vozila na minimum kako bi se ispunili uvjeti misije, što maksimizira efikasnost logistike i smanjuje prilike za greške.“

Sa druge strane, dalje navodi National Interest, može se tvrditi kako osiguranje tri različita sistema naoružanja može povećati sigurnost u održavanje. Na primjer, ako jedna od država NATO-a odluči kako više ne može slati ili održavati sisteme koje daje, Ukrajina će imati podršku još dvije države.

Američki Bradley je svoje sposobnosti pokazao tokom Zaljevskog rata (Reuters)

„Također, dodavanje tri sistema naoružanja otvara dodatne mogućnosti drugim saveznicima iz NATO-a da daju podršku ukrajinskoj strani. Tako, na primjer, ako manji saveznik može dati tek ograničene količine opreme, municije ili prilike za obuku, sada imaju više mogućnosti da biraju na koji način da pomognu bez da ugroze svoju borbenu gotovost.“

Testiranje na modernom frontu

Nadalje, posjedovanje visokokvalitetnih vozila ukrajinskim snagama daje dodatnu zaštitu i borbenu silu, navodi se u tekstu i dodaje kako ruski komandanti priznaju superiornost zapadnjačkih vozila i mogu doći u situaciju da oklijevaju napasti jedinice opremljene ovim vozilima.

„Zapadnjačka vozila – kao signal podrške koji predstavljaju – pojačat će moral Ukrajinaca. Sa praktične strane, zapadne vojske sada će vidjeti kako njihova vozila djeluju na modernom borbenom polju i testirati povezane borbene planove i procedure djelovanja.“

Na kraju se navodi kako će u budućnosti krize, poput ove u Ukrajini, vjerovatno nastajati u globalnim žarištima i kako će države koje su napadnute tražiti sličnu pomoć kako bi odbili agresora.

„Ukoliko je NATO-va misija da djeluje kao arsenal demokratije, trebamo u Ukrajini tražiti naučene lekcije. Države NATO-a trebaju zajedno raditi na pružanju vozila i sistema naoružanja koji daju taktičku prednost potrebnu za dobijanje rata, a ne maltretirati logističku infrastrukturu ukrajinske vojske za raznim uvjetima logistike i održavanja.“

Izvor: Agencije