NATO premješta AVACS-e u Rumuniju kako bi pratili ruske borbene aktivnosti

Avioni koji se uobičajeno nalaze u blizini Aachena u zapadnoj Njemačkoj, bit će stacionirani u bazi rumunskih zračnih snaga u Otopeniju blizu Bukurešta.

AWACS može locirati i identificirati druge avione na udaljenosti većoj od 400 kilometara (EPA)

NATO će premjestiti nekoliko svojih izviđačkih aviona trenutno stacioniranih u Njemačkoj u Rumuniju pa će oni biti bliže Ukrajini.

Izviđački avioni sa Zračnim sistemom za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebali bi stići u Bukurešt u utorak “kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost”, priopćio je NATO u petak, prenosi Hina.

Avioni AWACS, koji se uobičajeno nalaze u blizini Aachena u zapadnoj Njemačkoj, bit će stacionirani u bazi rumunskih zračnih snaga u Otopeniju blizu Bukurešta, nekih 200 kilometara od istočne granice EU i NATO-a s Ukrajinom.

Tamo će ostati nekoliko sedmica.

“Dok ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Evropi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-a da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničkog teritorija”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

“Naš AWACS može otkriti avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnim za NATO-ovo odvraćanje i obrambenu poziciju. Zahvaljujem Rumuniji što je ugostila avione jer time daje važan doprinos našem ranom upozoravanju”, dodala je.

Oko 180 vojnika bit će također raspoređeno u vojnu bazu Otopeni.

NATO nije precizirao koliko će od njegovih 14 AWACS-a trenutno stacioniranih u Njemačkoj biti poslano u Rumuniju, ali prema vojnim izvorima tri će aviona biti raspoređena u tu istočnoeuropsku zemlju, doznaje dpa.

AWACS može locirati i identificirati druge avione na udaljenosti većoj od 400 kilometara.

Ti avioni mogu proslijediti informacije svim ostalima u zračnom prostoru koji su opremljeni na odgovarajući način.

U prošlosti su bili raspoređeni tokom operacija protiv terorističkih grupa poput ISIL-a te u Afganistanu.

Izvor: Agencije