‘Krvoproliće’: Rusija pojačava napad na ukrajinski Soledar

Prema Ukrajini, u posljednja 24 sata ubijeno je više od 100 ruskih vojnika u borbama za istočni grad.

U Soledaru se vode žestoke bitke (AP)

Rusija kaže da su njene snage sve bliže zauzimanju Soledara, gradu na istoku Ukrajine koji je ime dobio po rudnicima soli, što bi označilo kakvu-takvu pobjedu za Kremlj, čija su cijena velike žrtve i opsežna razaranja.

Više od 100 ruskih vojnika poginulo je u bici za Soledar tokom posljednja 24 sata, rekao je ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko u televizijskim izjavama.

“Rusi su doslovno marširali preko tijela svojih vojnika, rušeći sve što im se nađe na putu”, rekao je Kirilenko, izvijestivši da su ruske snage tokom proteklog dana granatirale desetak gradova i sela u regiji.

Ruske snage koriste minobacače i rakete u neumoljivom bombardiranju Soledara, pokušavajući napraviti proboj nakon što su vojni neuspjesi ono što se Kremlj nadao da će biti brza pobjeda pretvorili u mukotrpan rat koji traje gotovo 11 mjeseci i kojem se ne nazire kraj.

“Civili pokušavaju preživjeti usred tog krvoprolića, dok Rusi nastavljaju s napadima”, rekao je Kirilenko.

Pad Soledara bio bi nagrada za Kremlj koji je posljednjih mjeseci, nakon gubitka značajnog grada Hersona u decembru, željan dobrih vijesti s bojnog polja.

To bi ruskim trupama također označilo odskočnu dasku za osvajanje drugih područja istočne pokrajine Donjeck koja su ostala pod ukrajinskom kontrolom, naročito obližnjeg strateškog grada Bahmuta.

Put za Bahmut

Al Jazeerin reporter Charles Stratford je, izvještavajući iz okoline Bahmuta, rekao da je bilo “mnogo teškog granatiranja u cijelom ovom području”.

Ranije su ukrajinski vojnici rekli Al Jazeeri da su ruske trupe u centru Soledara i da kontroliraju rudnik soli.

“Opisali su ruske tenkove u centru Soledara, dodajući da među ukrajinskim snagama postoji zabrinutost oko mogućih ruta za bijeg ukrajinskih trupa unutar Soledara”, rekao je Stratford.

Vojnici su pokušavali “zaštititi zapadnu rutu iz grada”, dodao je.

Satelitska snimka Soledara (Reuters)

Ruska taktika u napadu na Soledar bila je slanje jednog ili dva vala vojnika, mnogih iz paravojne grupe Wagner, rekao je ukrajinski oficir u blizini Soledara za Associated Press.

Kad ukrajinske trupe pretrpe gubitke i postanu iscrpljene, Rusi šalju još jedan val visoko obučenih vojnika, padobranaca ili specijalnih snaga kako bi dobili novo uporište na bojnom polju, rekao je ukrajinski oficir koji je iz sigurnosnih razloga insistirao na anonimnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pohvalio je “nesebičnu i hrabru akciju” ruskih trupa, za koju je rekao da im pomaže da napreduju u Soledaru.

“U Soledaru je urađen ogroman posao”, rekao je.

Peskov, međutim, nije potvrdio tvrdnju vlasnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina, koji se u srijedu hvalio osvajanjem Soledara.

“Ima još puno toga za napraviti i prerano je hvaliti se, glavni posao tek predstoji”, rekao je.

U međuvremenu, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar rekla je u četvrtak da “neprijatelj nastavlja napade, ali da trpi značajne gubitke i nije uspješan”.

Nije bilo moguće provjeriti tvrdnje nijedne strane.

Vojni potres

Ministarstvo odbrane Rusije nije spomenulo Soledar u svom dnevnom brifingu objavljenom u četvrtak.

Ministarstvo je u srijedu objavilo da je najviši vojni oficir zemlje – načelnik Glavnog stožera vojske, general Valerij Gerasimov – postavljen za vođu rata u Ukrajini.

Zamijenio je generala Sergeja Surovikina, koji je degradiran u zamjenika samo tri mjeseca nakon što je postavljen na tu dužnost.

Ukrajinski dužnosnici su rekli da su saznali za kadrovske promjene na najvišim nivoima ruskog vojnog zapovjedništva, opisujući ih kao znak da Moskva ne postiže ono čemu se nadala.

“Da dobro rade, promjene ne bi bile tako česte”, rekao je visoki ukrajinski vojni dužnosnik, brigadni general Oleksij Hromov.

Borbe su nastavljene i u drugim dijelovima Ukrajine.

Zamjenik predsjedničkog ureda Ukrajine Kirilo Timošenko izvijestio je u četvrtak da su dva civila ubijena, a još osam ih je ranjeno u ruskim napadima u srijedu.

Pozivajući se na podatke regionalnih dužnosnika, Timošenko je rekao da je jedan civil poginuo, a pet ih je ranjeno u južnoj pokrajini Herson, gdje su granatirani porodilište, privatne kuće i stambene zgrade, dok je jedna osoba ubijena u Donjecku.

Dvije osobe su ranjene u jugoistočnoj pokrajini Zaporožje, a još jedan civil je povrijeđen u jugoistočnoj pokrajini Dnjepropetrovsk.

Izvor: Al Jazeera i agencije