Iran se nada normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom

Dvije zemlje su prekinule veze prije sedam godina, nakon napada na saudijska diplomatska predstavništva u Islamskoj Republici, pošto je Rijad smaknuo istaknutog šiitskog vjerskog čelnika. 

Iranski ministar vanjskih poslova kaže kako se Teheran nada normalizaciji odnosa s Rijadom (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Husein Amir-Abdollahian izjavio je u petak kako se nada normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, koja bi omogućila ponovno otvaranje ambasada dvije regionalne sile koje su zatvorene već sedam godina.

Dijalog šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije počeo je u Bagdadu, a zadnji sastanak je održan u aprilu 2022, godine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Iranski ministar se nakon toga nakratko sastao sa saudijskim kolegom, u okviru regionalnog skupa u Jordanu u decembru 2022. godine.

“Pozitivno gledamo na povratak normalnim vezama sa Saudijskom Arabijom, koje bi dovele do ponovnog otvaranja predstavništava i ambasada u Teheranu i u Rijadu, u okviru dijaloga dvije zemlje koji se treba nastaviti”, rekao je Abdollahian na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Teheran poziva Rijad da promijeni ‘neprijateljsko’ ponašanje

Izjave ministra koji je u četvrtak navečer doputovao u Bejrut dolaze u času kada Iran, koji potresa val protesta, optužuje svoje “neprijatelje”, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, da potiču proteste i ističe saudijsku ulogu u finansiranju “neprijateljskih” glasila na perzijskom jeziku u inostranstvu.

Teheran je u novembru pozvao Rijad da promijeni “neprijateljsko” ponašanje i zaprijetio susjedima Irana, među kojima je Saudijska Arabija, da će odgovoriti na svaki pokušaj destabilizacije zemlje.

Dvije zemlje su prekinule veze prije sedam godina, nakon napada na saudijska diplomatska predstavništva u Islamskoj Republici, pošto je Rijad smaknuo istaknutog šiitskog vjerskog čelnika.

Teheran i Rijad podržavaju suparničke strane u nekoliko sukoba u regiji, uključujući onaj u Jemenu.

Iran ima veći utjecaj u Iraku i u Libanu i podržava režim predsjednika Bashara al-Asada u Siriji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada