Američki zastupnici traže protjerivanje Bolsonara

Bolsonaro je otišao u Floridu dva dana prije isteka svog mandata kako bi bojkotirao inauguraciju novog ljevičarskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve.

Zastupnici su pozvali Ministarstvo pravde da istraži moguću "podršku ili finansiranje" iz SAD-a za događaje 8. januara u Braziliji (Reuters)

Grupa od 41 zastupnika iz Demokstranske stranke u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država zatražila je od američkog predsjednika Josepha Bidena da povuče vizu bivšem ekstremnodesničarskom lideru Brazila Jairu Bolsonaru koji se trenutno nalazi u Floridi, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Ne smijemo dozvoliti Bolsonaru ili bilo kojem drugom bivšem brazilskom zvaničniku da nađe utočište u SAD kako bi izbjegao pravdu za bilo koji mogući zločin počinjen tokom mandata”, navodi se u otvorenom pismu upućenom u četvrtak predsjedniku SAD-a.

Oni također pozivaju američke vlasti da “u potpunosti sarađuju sa istragom brazilske Vlade, ako se to traži od SAD” i da provjere pravni status Bolsonara koji je na američku teritoriju stigao kao predsjednik države.

Upad u Kapitol

Zastupnici su pozvali Ministarstvo pravde da istraži moguću “podršku ili finansiranje” iz SAD-a za događaje 8. januara u Braziliji gdje su pristalice ekstremne desnice u upale u državne institucije.

Taj upad podsjeća na napad na Kapitol 6. januara 2021. pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Bolsonaro je otišao u Floridu dva dana prije isteka svog mandata kako bi bojkotirao inauguraciju novog ljevičarskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve.

Izvor: Agencije