Afroamerikanac umro nakon intervencije policije u Los Angelesu

Keenan Anderson umro nekoliko sati nakon što je policija Los Angelesa na njemu više puta upotrijebila elektrošoker i držala ga na ulici.

Policijska uprava Los Angelesa objavila je snimak sa kamera policajaca o incidentu koji se dogodio 3. januara (Los Angeles Police Department)

Keenan Anderson, rođak suosnivačice pokreta “Black Lives Matter” Patrisse Cullors, umro je nekoliko sati nakon što je policija Los Angelesa na njemu više puta upotrijebila elektrošoker i držala ga na ulici.

Anderson (31) po zanimanju učitelj, preminuo je u bolnici u Santa Monici, prenosi Tanjug.

Policijska uprava Los Angelesa objavila je snimak sa kamera policajaca o incidentu koji se dogodio 3. januara, a na njemu se vidi kako Anderson moli za pomoć dok ga policajci drže na zemlji. U jednom trenutku se može čuti kako govori da policija pokušava da ga ubije kao Georgea Floyda, aludirajući na ubistvo Afroamerikanca u Minneapolisu u Minesoti u maju 2020. od strane policajca.

Šef policije Michel Moore saopštio je na konferenciji za novinare u srijedu da je Anderson izvršio krivično djelo, kada je počinio saobraćajnu nezgodu i pobjegao sa lica mjesta. On je rekao da je Anderson u namjeri da pobjegne sa lica mjesta pokušavao da “uđe u automobil druge osobe bez njegove dozvole”.

U početku, kako se navodi, on slijedi uputstva policajaca, ali kako stiže još policije, on ustaje i bježi na ulicu ignorišući zahtjeve da se zaustavi.

Pištolj za omamljivanje je prvobitno korišten na Andersonu oko 30 sekundi, nakon što ga je policajac više puta upozorio da “prestane da se opire hapšenju”, dok su ga drugi policijaci držali, a elektrošoker je korišten još jednom otprilike pet sekundi. Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon toga, saopštila je policija, i odvezla Andersona u lokalnu bolnicu.

Umro je oko četiri i po sata kasnije nakon što je doživio srčani udar, navodi policija.

Uzrok smrti nije zvanično utvrđen

Uzrok smrti Andersona, koji je živio u oblasti Washingtona a nalazio se u posjeti Los Angelesu, nije zvanično utvrđen.

Toksikološki izvještaj koji je uradila policija pokazao je da je Anderson bio pozitivan na kanabis i kokain.

Patrisse Cullors, suosnivačica “Black Lives Matter” koja je u srodstvu sa Andersonom, izjavila je da je njen rođak tražio pomoć, ali da je nije dobio.

“Moj rođak je bio uplašen za svoj život. Posljednjih 10 godina bio je svjedok pokreta koji se borio protiv ubijanja crnaca. Znao je šta je u pitanju i pokušavao je da se zaštiti. Niko nije htio da ga zaštiti”, rekla je Cullors pozivajući šefa policije Los Angelesa da podnese ostavku.

Policija je saopštila da je ubrzala objavljivanje video snimka tokom hapšenja Andersona zbog javnog interesa,uz napomenu da ta procedura obično traje 45 dana.

Snimak povećava pritisak na policiju Los Angelesa, čije su intervencije u kojima su meta bili Afroamerikanci i pripadnici manjina rezultirale sa tri smrtna slučaja za manje od nedjelju dana.

Izvor: Agencije