Zvaničnici: Uranij koji je stigao na britanski Heathrow nije iz Pakistana

Pakistanski zvaničnik demantirao je izvještaje britanskih medija o paketu s radioaktivnim materijalom otkrivenim prošlog mjeseca.

Komercijalnim letom Oman Aira u London je stigao paket koji je sadržavao metalne šipke u kojima se nalazio uranij (Reuters)

Piše: Abid Hussain

Islamabad je demantirao izvještaje britanskih medija da paket, koji je u decembru stigao na londonski aerodrom Heathrow, potiče iz Pakistana.

Novine, među kojima tabloid The Sun i Guardian, iznijele su ovu tvrdnju, kao i televizijska kuća Sky News.

“Nikakve informacije o tome nisu službeno podijeljene s nama. Uvjereni smo da izvještaji nisu zasnovani na činjenicama”, rekla je Mumtaz Zahra Baloch, glasnogovornica pakistanskog ministarstva vanjskih poslova za Al Jazeeru.

Međutim, drugi vladin dužnosnik je pod uvjetom anonimnosti rekao Al Jazeeri da postoji strah da bi incident mogao “neopravdano” utjecati na ugled Pakistana.

Istraga u toku

Ranije ove sedmice, Londonska metropolitanska policija potvrdila je da je nakon rutinske provjere terete identificiran paket koji je sadržavao “veoma malu količinu kontaminiranog materijala”. Antiteroristička policija istražuje ovaj incident.

Ured premijera Rishija Sunaka rekao je Al Jazeeri u saopćenju da nema prijetnje javnoj sigurnosti.

“Ne komentiramo istrage koje su u toku. Ali operativno, trenutno ne smatramo da predstavlja bilo kakvu prijetnju javnosti”, saopćio je Sunakov ured.

Prema izvještajima, uranij je bio ugrađen u metalne šipke koje su se nalazile u paketu koji je u London stigao preko Muscata, komercijalnim letom Oman Aira.

Uranij je rijedak radioaktivni metal koji se obično koristi kao gorivo za nuklearnu energiju, uključujući reaktore, podmornice, elektrane i oružje.

Nema prijetnji za javno zdravlje i sigurnost

Sigurnosni analitičar sa sjedištem u Islamabadu, koji je zbog osjetljivosti teme govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da bi, ukoliko istraga pokaže da paket zaista potiče iz Pakistana, to ukazalo na veliki nemar u zemlji.

“Otkrivanje metalnih šipki kontaminiranih ‘malom količinom’ uranija na londonskom aerodromu Heathrowu veoma je zabrinjavajuće. Ako je tačna informacija o porijeklu ovih metalnih šipki, to znači da su radioaktivne šipke uspjele proći višestruka skeniranja i sigurnosne provjere na pakistanskom aerodromu”, rekao je analitičar.

Tokom detaljne istrage lako se može ući u trag identiteta pošiljaoca ukoliko vlasti Ujedinjenog Kraljevstva podijele relevantne informacije s pakistanskom stranom.

Sun, koji je prvi izvijestio o ovom incidentu, tvrdi da je paket “bio namijenjen iranskim državljanima u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

“Identificiran je dio tereta koji je emitirao radioaktivni signal”, rekao je u srijedu Richard Smith, šef antiterorističnog zapovjedništva metropolitanske policije.

“Količina materijala o kojoj govorimo bila je veoma mala i ne predstavlja prijetnju za javno zdravlje ili javnu sigurnost.”

Izvor: Al Jazeera