Ustavni sud Slovenije: Neće biti referenduma o Porodičnom zakonu

Ustavni sud Slovenije zaključio je da odluka o neprihvatljivosti raspisivanja referenduma o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona nije u suprotnosti sa Ustavom Slovenije.

Ustavni sud je presudio u postupku za ocjenu ustavnosti odluke o neprihvatljivosti raspisivanja zakonodavnog referenduma o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona (Reuters)

Ustavni sud Slovenije sa sedam glasova za i jednim protiv, zaključio je da odluka o neprihvatljivosti raspisivanja referenduma o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona nije u suprotnosti sa Ustavom Slovenije.

U skladu s tim neće biti referenduma o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Slovenije, prenosi Anadolija.

“Ustavni sud je presudio u postupku za ocjenu ustavnosti odluke o neprihvatljivosti raspisivanja zakonodavnog referenduma o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona. Sa sedam glasova za i jednim protiv, odlučili su da odluka nije u suprotnosti sa ustavom”, navedeno je iz Ustavnog suda.

Odluci se usprotivio sudija dr. Rok Svetlič, koji je dao izdvojeno mišljenje. Sudija Marko Šorli dao je pozitivno izdvojeno mišljenje.

Ustavni sud je u srijedu objavljenoj odluci podsjetio da Ustav u članu 90. predviđa zakonodavni referendum, a drugim stavom ovog člana definirani su slučajevi nedopustivosti zakonodavnog referenduma, odnosno da nije dozvoljeno raspisivanje referenduma za, između ostalog, zakone koji otklanjaju neustavnost u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda ili drugu neustavnost.

U ovim slučajevima se uopšte ne može govoriti o pravu na traženje referenduma, što znači da Ustavni sud, ocjenjujući odluku Državnog zbora (parlamenta) o nedopustivosti referenduma, ne vaga narušene ustavne vrijednosti, već samo treba da procijeni da li je to zakon u smislu drugog stava 90. člana ustava.

Istovremeno, podsjetili su i da je Ustavni sud sa dvije odluke utvrdio da je zakonski propis koji predviđa da samo dvije osobe različitog spola mogu sklopiti brak i da istopolni partneri žive u formalnom partnerstvu nije u skladu sa ustavna zabrana diskriminacije ne mogu zajedno usvojiti dijete.

Otklanjanje neustavnosti

Stoga Ustavni sud zaključuje da se izmjenama Porodičnog zakona otklanja neustavnost utvrđena navedenim odlukama. Štaviše, Ustavni sud potvrđuje Državnom zboru da definicija braka, koja posljedično utiče i na definiciju potencijalnih korisnika zajedničkog usvojenja, bukvalno slijedi način izvršenja iz odluke Ustavnog suda.

Prigovore predlagača okarakterizirao je paušalnim da izmjene i dopune Porodičnog zakona ne znače samo otklanjanje utvrđenih neustavnosti, već i zbog toga što bi promjena definicije braka trebala indirektno uticati na sve one pravne oblasti u kojima zakonodavac institutu braka pripisuje određene pravne posljedice.

“Ne može se očekivati ​​da Ustavni sud traži samo zakone i njihove pojedinačne odredbe u pravnom poretku Republike Slovenije, na koje bi nova definicija braka trebala biti pogođena”, naveli su iz Ustavnog suda Slovenije.

Čak i ako definicija braka izaziva pravne posljedice u drugim pravnim oblastima, to ne znači da zakon ne potpada pod izuzetak predviđen članom 90. Ustava, navele su sudije Ustavnog suda. S obzirom na navedeno, nisu cijenili ni prigovore predlagača na neustavnost izmjena i dopuna Porodičnog zakona, koje bi prilikom stupanja na snagu mogle biti predmet ocjene u postupku ocjene ustavnosti.

Ustavni sud ističe i da je u Sloveniji, ustavna demokratija, čija je suština da ustavom zaštićene vrijednosti, a među njima posebno temeljna ljudska prava i slobode, mogu prevladati nad demokratski prihvaćenim odlukama većine.

Nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku, predsjednica Državnog zbora Urška Klakočar Zupančič uputit će zakon na proglašenje, a zakon će stupiti na snagu petnaestog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada