Sljedeći samit Evropske političke zajednice 1. juna u Moldaviji

Evropska politička zajednica ima za cilj da podstiče politički dijalog i saradnju u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, kao jačanje sigurnost, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta.

Prvi sastanak Evropske političke zajednice okupio je lidere sa cijelog kontinenta 6. oktobra prošle godine u Pragu, uoči neformalnog sastanka šefova država ili vlada EU (Reuters)

Drugi sastanak Evropske političke zajednice (EPZ) biće održan 1. juna u Moldaviji, potvrdio je u srijedu novinarima glasnogovornik  Vijeća Evropske unije Barend Leyts.

Prvi sastanak Evropske političke zajednice okupio je lidere sa cijelog kontinenta 6. oktobra prošle godine u Pragu, uoči neformalnog sastanka šefova država ili vlada EU, prenosi Tanjug.

Evropska politička zajednica ima za cilj da podstiče politički dijalog i saradnju u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, kao jačanje sigurnost, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta.

Suočen sa ovom novom geopolitičkom situacijom i ratom u Ukrajini, francuski predsjednik Emmanuel Macron je 9. maja prošle godine, na Dan Evrope, u Strazburu pokrenuo ovaj politički projekt.

Vijeće EU-a definira ovu zajednicu kao platformu za koordinaciju politika i nije zamjena za neku od postojećih organizacija kao što je Vijeće Evrope sa sjedištem u Strazburu.

Ova zajednica okuplja države članice EU-a, države kandidate za članstvo u EU, ali i države koje ne traže članstvo u Uniji, a nalaze se na evropskom kontinentu.

Omogućavanje saradnje

EPZ mora da omogući svojim članicama, od Švicarske do Norveške, Velike Britanije preko zemalja Zapadnog Balkana i zemalja istočnog partnerstva kao što su Ukrajina, Gruzija ili Moldavija, sa različitim ambicijama i putanjama, da sarađuju u okviru foruma koji je komplementaran sa EU.

Ova inicijativa je djelomično predstavljena kao odgovor na pitanje proširenja Unije, ali nije zamjena za proces proširenja, kako su više puta ponovili njeni inicijatori.

Na prvom samitu 6. oktobra prošle godine u Pragu okupilo se 44 šefova evropskih država i vlada a fokus je bio na pitanjima mira i energetske krize.

Činjenica da je EPZ okupila toliko mnogo lidera, uključujući one iz zemalja koje su pogođene velikim tenzijama, kao što su Armenija i Azerbejdžan, je potvrdilo da je ovaj prvi sastanak ocijenjen kao uspješna panevropska saradnja.

Vijeće Unije najavljuje i da će treći sastanak biti održan u Španiji, a četvrti u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije