Seoul: Moguće raspoređivanje ili proizvodnja vlastitog nuklearnog oružja

Američki zvaničnici insistiraju na proširenom sistemu odvraćanja koji bi dozvolio upotrebu bilo kakvog oružja, uključujući nuklearno, za zaštitu saveznika.

Prošle godine, u sjevernokorejskim testovima ispaljeno je rekordnih, više od 70 balističkih i krstarećih projektila u 37 lansiranja (EPA-EFE/KCNA)

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol izjavio je da bi njegova zemlja mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje ili proizvede vlastito naoružanje u slučaju pogoršanja situacije na Korejskom poluotoku zbog nuklearnog programa Pjongjanga, prenosi Tanjug.

„Ako se sjevernokorejsko nuklearno pitanje pogorša, Republika Koreja bi mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje ili proizvede vlastitu nuklearnu bombu. Ako se to dogodi, mogla bi da to provede ranije uz našu nauku i tehnologiju“, naveo je južnokorejski lider na sastanku sa ministarstvima vanjskih poslova i odbrane koji su predsjednika upoznali sa svojim ciljevima i planovima za 2023. godinu, izvijestio je južnokorejski KBS.

Partnerstvo sa SAD-om

Yoon je dodao da je ipak realnija opcija da Seul i Washington sarađuju u sferi odbrane.

„Upravo se razgovaralo o tome da Južna Koreja i Sjedinjene Države razmjenjuju informacije, provode zajedničko planiranje i zajedničke vježbe“, rekao je južnokorejski predsjednik.

Ranije, on je saopštio da se razgovara o zajedničkom planiranju u vezi sa američkim nuklearnim snagama.

Američki zvaničnici insistiraju na proširenom sistemu odvraćanja koji bi dozvolio upotrebu bilo kakvog oružja, uključujući nuklearno, za zaštitu saveznika, a u augustu je Yoon izjavio da njegova vlada neće kršiti režim neširenja.

Prošle godine, u sjevernokorejskim testovima ispaljeno je rekordnih, više od 70 balističkih i krstarećih projektila u 37 lansiranja, a od prošlog proljeća Seoul i Washington upozoravaju na potencijalnu nuklearnu probu Pjongjanga.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada