Ruskom vojniku pet godina zatvora zbog odbijanja da ratuje u Ukrajini

Vojnik nije želio učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji i nije se javio na dužnost u maju 2022, piše o saopštenju suda.

Rusi su protestovali širom zemlje, ali policija je razbila sva antiratna okupljanja i pritvorila stotine ljudi, među kojima su i djeca (EPA)

Ruki sud izrekao je 24-godišnjem profesionalnom vojniku kaznu od pet godina zatvora jer se odbio boriti u Ukrajini, tvrde zvaničnici.

Vojnik „nije želio učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji“ i nije se javio na dužnost u maju 2022, piše u saopštenju suda u regiji Baškortostan u južnom Uralu.

Snage za provođenje zakona locirale su vojnika Marsela Kandarovu u septembru, dodaje se.

Vojni sud tvrdi da je Kandarov osuđen na pet godina zatvora jer je više od mjesec izbjegavao vojnu službu.

Rusija je krajem septembra objavila mobilizaciju 300.000 muškaraca, nakon što je u Ukrajini pretrpjela niz poraza.

Ta najava izazvala je egzodus muškaraca iz Rusije, od kojih su mnogi pobjegli u susjedne zemlje Armeniju, Gruziju i Kazahstan.

Vojnik ‘pretukao’ oficira

Rusi su protestovali širom zemlje, ali policija je razbila sva antiratna okupljanja i pritvorila stotine ljudi, među kojima su i djeca.

Kritičari navode da mnogi mobilizirani muškarci jedva imaju iskustva na ratištu i da su prije slanja na front imali slabu obuku.

U odvojenom slučaju, vojni tribunal iz Moskve osudio je vojnika na pet i po godina zatvora jer je „pretukao“ oficira nakon svađe, izvijestila je novinska agencija TASS.

Agencija piše da je vojnik izratio „nezadovoljstvo“ obukom mobiliziranih ljudi izvan Moskve.

Dok je razgovarao, otpuhnuo je dim od cigarete u lice oficira, koji ga je odgurnuo. Vojnik je odgovorio udarcem u prsa.

Na videosnimku incidenta koji je kružio intenetom, vidi se da se vojnik žali na lošu obuku i vježbe naziva „imitacijom“.

Izvor: Al Jazeera i agencije