Carlesu Puigdemontu Vrhovni sud Španije smanjio kaznu

Moguća kazna zatvora katalonskom separatističkom čelniku smanjena je sa maksimalnih 15 godina zatvora na najviše četiri godine.

Carles Puigdemont je uhapšen na proputovanju kroz Njemačku, ali Španija nije uspjela dobiti njegovo izručenje (EPA)

Vrhovni sud Španije smanjio je moguću kaznu zatvora katalonskom separatističkom čelniku Carlesu Puidgemenotu sa maksimalnih 15 godina zatvora na najviše četiri godine.

No, Puigdemont vjerovatno neće odslužiti niti dan zatvora, jer živi u egzilu u Belgiji i ne namjerava se vratiti kući.

Vrhovni sud u četvrtak je odbacio optužbu protiv njega za pobunu u vezi s pokušajem secesije Katalonije 2017. godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

To je učinjeno nakon što je krivično djelo koje je po zakonu pratila kazna zatvora od 15 godina ukinuto, kako bi se smirila situacija u Kataloniji.

Puigdemont, tada predsjednik regionalne vlade, održao je 2017. godine referendum o nezavisnosti, koji je Vrhovni sud Španije proglasio ilegalnim, nakon čega su uslijedili nasilni sukobi glasača i policije.

Katalonija nakratko proglasila nezavisnost

Pošto je Katalonija nakratko proglasila nezavisnost, regija je privremeno stavljena pod upravu vlasti u Madridu, a Puigdemont je pobjegao u inostranstvo.

Drugi katalonski čelnici osuđeni su na do 13 godina zatvora, između ostalog zbog pobune, ali su u međuvremenu dobili abolirani.

Puigdemont je uhapšen na proputovanju kroz Njemačku, no Španija nije uspjela dobiti njegovo izručenje 2018. godine, jer pobuna nije kažnjiva u Njemačkoj.

Vrhovni sud Španije podržao je u četvrtak evropski nalog za hapšenje Puigdemonta, koji je optužen za pronevjeru novca i neposluh.

No, on ima imunitet kao član Evropskog parlamenta, u koji je izabran 2019. godine.

Parlament mu je ukinuo imunitet, ali mu ga je sud privremeno vratio.

Izvor: Agencije