ISIL preuzeo odgovornost za napad u Kabulu

Policija je saopćila kako je poginulo pet civila, da je još nekoliko osoba ranjeno i da će detalji biti objavljeni kasnije.

Mediji su objavili kako se napad dogodio dok se održavao kurs namjenjen diplomatama (AFP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) preuzela je odgovornost za bombaški napad u kojem je poginulo najmanje 20 osoba u blizini Ministarstva vanjskih poslova u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP

U saopćenju ISIL-a se navodi kako je osoba identificirana kao Kheiber al-Qandahar detonirala svoj eksplozivni prsluk u vrijeme održavanja sastanka zaposlenih u Ministarstvu, upravo dok su stražari izlazili kroz glavni ulaz zgrade.

Za sada nema reagiranja afganistanskih talibanskih vlasti na tvrdnje ISIL-a.

Eksploziju koja se desila jučer popodne pratila je sirena, a talibanske snage sigurnosti spriječile su novinare da se približe mjestu incidenta, prijeteći im upotrebom oružja.

Kurs za diplomate

Policija je saopćila kako su sigurnosni timovi na licu mjesta, da je poginulo 20 osoba, da je još nekoliko osoba ranjeno i da će detalji biti objavljeni kasnije.

Mediji su objavili kako se napad dogodio dok se održavao kurs namjenjen diplomatama.

Regionalni ogranak oružane grupe ISIL pojačao je napade od kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu 2021. godine.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad 1. januara ove godine u Kabulu, u blizini kontrolnog punkta na aerodromu u kojem je ubijeno i ranjeno nekoliko osoba.

Izvor: Agencije