Bijela kuća: Novi tajni dokumenti pronađeni u Bidenovoj garaži

Otkrića tajnih dokumenata neugodnost su za demokratskog predsjednika SAD-a, jer vlasti mjesecima istražuju arhive njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Joe Biden je novinarima rekao da ozbiljno shvata tajne dokumente (EPA)

Advokati američkog predsjednika Joea Bidena pronašli su manju količinu tajnih dokumenata u njegovoj garaži u Wilmingtonu, u saveznoj državi Delaware, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

Nakon otkrića desetak dokumenata takvog tipa u nekadašnjem uredu Bidena u Washingtonu, kojim se služio dok je bio potpredsjednik, njegovi advokati pregledali su dvije njegove privatne rezidencije u koje su arhive “mogle biti premještene tokom tranzicije od 2017. godine”, saopćio je posebni savjetnik Bijele kuće Richard Sauber, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Državni tužilac Merrick Garland u četvrtak je imenovao posebnog istražitelja koji će ispitati Bidena, a to je bivši državni tužilac iz Marylanda Robert Hur.

Mediji su ranije u četvrtak prenijeli vijest o otkriću novih dokumenata, ali nisu naveli lokaciju.

Samo jedan spis pronađen je u prostoriji tik uz garažu, a nikakvi dokumenti nisu pronađeni u Bidenovoj kući u Rehoboth Beachu, kazao je u četvrtak Sauber.

U izjavi je rekao da administracija “potpuno sarađuje” kako bi se se s dokumentima ispravno postupilo.

Istraga Trumpove arhive

Ova otkrića neugodnost su za demokratskog predsjednika, jer vlasti već mjesecima istražuju arhive njegovog prethodnika na dužnosti, republikanca Donalda Trumpa, koji je vlastitu arhivu iz predsjedničkog mandata sakrivao na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Sumnjajući na moguće ometanje istrage, Federalni istražni biro (FBI) je u augustu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres Trumpove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih.

Zakon iz 1978. godine obavezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, poruke sa e-maila, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade u utorak rekao da ozbiljno shvata tajne dokumente.

Izvor: Agencije