WHO preporučio nošenje maski na dugim letovima

U Evropi se najzaraznija podvarijanta omikrona otkriva u malom, ali rastućem broju, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Putnicima treba savjetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima, navode iz WHO-a (Reuters/Ilustracija)

Zemlje bi trebale razmotriti preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima kako bi se suprotstavile najnovijoj podvarijanti omikrona XBB.1.5 koja se brzo širi u SAD-u, rekli su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Evropi se podvarijanta XBB.1.5 otkriva u malom, ali rastućem broju, rekli su dužnosnici WHO-a za Evropu.

Putnicima treba savjetovati da nose maske u visokorizičnim okruženjima poput dugih letova, kazala je viša službenica WHO-a za hitne slučajeve za Evropu Catherine Smallwood.

“Ovo bi trebala biti preporuka za putnike koji dolaze sa bilo kojeg mjesta gdje se širi COVID-19”, dodala je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

XBB.1.5, najzaraznija podvarijanta omikrona do sada otkrivena i odgovorna je za 27,6 posto slučajeva COVID-19 u SAD-u u prvoj sedmici januara, rekli su američki zdravstveni zvaničnici.

Nije još jasno hoće li XBB.1.5 izazvati val zaraza širom svijeta.

Postojeće vakcine i dalje štite

Postojeće vakcine i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, tvrde stručnjaci.

“Zemlje moraju pogledati bazu dokaza za testiranje prije polaska”, navela je Catherine Smallwood i dodala da je ključno da se ne fokusira isključivo na jedno određeno geografsko područje.

To ne znači da je agencija preporučila testiranje za putnike koji dolaze iz SAD-a u ovoj fazi, pojasnila je.

Raste zabrinutost zbog širenja varijante XBB.1.5 u SAD-u i šire, a istovremeno se povećava broj zaraženih u Kini, nakon što je zemlja prošlog mjeseca odbacila svoju poznatu politiku “nultog covida”.

Mnogi naučnici, uključujući one iz WHO-a, vjeruju da Kina vjerovatno ne prijavljuje pravi opseg epidemije.

Izvor: Agencije