Rekordan broj podnositelja zahtjeva za azil u Njemačkoj

Najveći broj podnositelja dolazi iz Sirije, Afganistana, Turske, Iraka i Gruzije; više od milion izbjeglica iz Ukrajine ne mora podnositi zahtjev za azil.

U 17 posto svih podnesenih zahtjeva za azil doneseno je pozitivno rješenje, a odbijeno je 21 posto (EPA)

U Njemačkoj je prošle godine naglo porastao broj podnositelja zahtjeva za azil, kojih je sada 217.774, uz istodobnih više od milion izbjeglica iz Ukrajine, koje ne moraju podnositi zahtjev za azil kako bi dobili zaštitu.

“U Njemačkoj je 2022. godine prvi put zahtjev za azil podnijelo 217.774 osoba, što je rast od 47 posto u usporedbi s prethodnom godinom”, saopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu, prenosi Hina.

Najveći broj podnositelja zahtjeva za azil dolazi iz Sirije, iza koje slijedi Afganistan, Turska, Irak i Gruzija.

Gotovo milion izbjeglica koje su nakon ruskog napada na Ukrajinu stigle u Njemačku ne ulaze u ove statistike, zbog toga što, prema smjernicama Evropske unije, nisu obavezne podnijeti zahtjev za azil kako bi stekle zaštitu.

Time je broj osoba koje su u Njemačkoj u roku jedne godine potražile zaštitu premašio brojku iz 2016. godine, kada je u Njemačku stiglo gotovo milion izbjeglica iz Sirije.

U 17 posto svih podnesenih zahtjeva za azil doneseno je pozitivno rješenje, a odbijeno je 21 posto.

U ostalim slučajevima je odobrena zaštita do daljnjeg, zbog moguće opasnosti u slučaju povratka u domovinu.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser je rekla kako broj podnositelja zahtjeva za azil raste unatoč brojnim mjerama koje za cilj imaju smanjenje ilegalnih prelazaka granice.

“Donijeli smo mnoge mjere kako bi jače usmjeravali i ograničavali migraciju u Njemačku”, kazala je ona reagirajući na najnovije statistike.

Među pojačane mjere spada i jačanje graničnih kontrola prema Austriji i Češkoj, kao i pojačano protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azil.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada