Prvi ruski general postavljen za vođu ‘sve većeg i opasnijeg’ rata u Ukrajini

Dok je načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu prebačena odgovornost za ishod rata, Sergej Surovikin je praktično degradiran.

Imenovanje Valerija Gerasimova znači da je važnost operacije porasla (Reuters)

Rusija je naredila svom najvišem generalu da preuzme odgovornost za invaziju na Ukrajinu u dosad najvećem potresu vojne komandne strukture nakon mjeseci poraza na ratištu.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je u srijedu da je ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za glavnog komandanta snaga za ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Ovaj potez ne samo da je Gerasimova učinio direktno odgovornim za sudbinu kampanje, već je i degradirao generala Sergeja Surovikina, kojeg su ruski mediji prozvali „general Armagedon“ zbog njegove navodne nemilosrdnosti.

“Povećanje nivoa rukovođenja specijalnom vojnom operacijom povezano je s proširenjem obima zadataka… potrebom organiziranja bližeg kontakta između različitih rodova oružanih snaga i poboljšanjem kvalitete… i učinkovitosti upravljanja ruskim snagama”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Surovikinova degradacija uslijedila je nakon samo tri mjeseca na poslu. On će postati zamjenik Gerasimova, zajedno sa još dvojicom generala, Olegom Saljukovim i Aleksejem Kimom.

Nekoliko dana nakon Surovikinovog postavljanja, ruska vojska demonstrirala je stratešku promjenu, pokrenuvši val napada bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu, uzrokujući nestanak struje i vode u nekoliko gradova.

Tokom kratkog perioda nadgledanja trupa u Ukrajini, Surovikin je bio zaslužan za jačanje koordinacije i kontrole.

Rat ‘iznad nivoa terenskog komandanta’

No, također je najavio povlačenje u novembru iz Hersona, jednog od najvećih i najvažnijih gradova koje su ruske snage zauzele tokom sukoba. Njegova degradacija signalizirala je da ruski predsjednik Vladimir Putin nije u potpunosti zadovoljan njegovim učinkom.

Dmitri Trenin, politički analitičar iz Moskve, rekao je da je ovaj potez načinjen kako bi se “pojednostavio komandni lanac u operaciji u Ukrajini”.

“Imenovanje Gerasimova znači da je važnost operacije porasla i da se njen obim operacije može proširiti izvan onoga što vidimo danas. To je vrlo značajno”, rekao je Trenin za Al Jazeeru.

“Rat je sve veći, sve opasniji i mislim da je to iznad nivoa terenskog komandanta. Ovo je sada u rukama glavnog komandanta ruskih oružanih snaga.”

Ruski proratni komentatori nisu bili impresionirani.

„Zbir se ne mijenja samo promjenom mjesta njegovih dijelova”, napisao je jedan istaknuti vojni bloger koji u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram objavljuje pod imenom Rybar.

Rekao je da je Surovikin, veteran ruskih kampanja u Čečeniji i Siriji, krivac za niz nedavnih ruskih vojnih debakla, uključujući ukrajinski napad na rusku kasarnu u Makijivki u kojem je ubijeno najmanje 89 ruskih vojnika, uključujući i regrute, u novogodišnjem periodu.

Surovikin je imenovan glavnim ruskim komandantom u Ukrajini tek prošlog oktobra nakon niza ukrajinskih ofanziva koje su preokrenule tok rata i skrenule pažnju na lošu obuku, opremu i moral među ruskim snagama.

Izvor: Al Jazeera i agencije