Preminuo australski kardinal George Pell

Bivši visoki zvaničnik Vatikana koji je 2020. oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, umro je u utorak u dobi od 81 godine.

Presuda australskog žalbenog suda iz 2020. poništila je presude da je Pell seksualno napastovao dvojicu dječaka iz hora 1990-ih (Reuters)

Australski kardinal George Pell, bivši visoki zvaničnik Vatikana koji je 2020. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje, umro je u utorak u dobi od 81 godine, saopćio je njegov privatni sekretar, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Joseph Hamilton rekao je Reutersu kako je Pell umro u Rimu u utorak navečer i kako će sidnejska nadbiskupija kasnije izdati saopćenje.

Crkveni izvori rekli su kako vjeruju da je Pell umro od srčanog zastoja u rimskoj bolnici.

Ministar ekonomije

Presuda australskog žalbenog suda iz 2020. poništila je presude da je Pell seksualno napastovao dvojicu dječaka iz hora 1990-ih. U zatvoru je proveo 13 mjeseci.

Presuda je tada 78-godišnjem Pellu omogućila da izađe na slobodu, čime je okončan slučaj najviše crkvene osobe optužene u globalnom skandalu seksualnog zlostavljanja koji je potresao Rimokatoličku crkvu širom svijeta.

Pell, bivši nadbiskup Melbournea i Sydneya, služio je u Vatikanu kao ministar ekonomije od 2014. sve dok nije uzeo dopust 2017. kako bi se vratio u Australiju i suočio s optužbama.

Živio je u Rimu od oslobađajuće presude 2020. godine, dodaju agencije.

Izvor: Agencije