Mijanmarska vojna hunta povezana s tajlandskim krijumčarem droge

Policija je pronašla imovinu koja pripada sinu i kćeri vođe mijanmarske hunte tokom racije u stanu tajkuna u Bangkoku optuženog za krijumčarenje droge.

Od državnog udara, Min Aung Hlaingove snage krvavo guše svaki otpor i ubile su na hiljade protivnika u Mijanmaru (EPA)

Tajlandski dužnosnici pronašli su imovinu koja pripada sinu i kćeri vođe mijanmarske hunte tokom racije u stanu mijanmarskog tajkuna u Bangkoku optuženog za krijumčarenje droge i pranje novca, po službenim dokumentima i dva upućena izvora.

Imovina koja pripada Min Aung Hlaingovoj kćeri i sinu pronađena je u domu Tun Min Latt (53) kada je uhapšen u Bangkoku prošlog septembra s još troje tajlandskih državljana zbog optužbi da je krijumčario drogu i prao novac, piše Reuters a prenosi Hina.

Tun Min Latt, koji je imao udjele u hotelima, energetici i rudarstvu, blizak je saradnik Min Aung Hlainga, koji je preuzeo vlast od demokratski izabrane vlade u februaru 2021, rekla su tri izvora upoznata sa slučajem prošle godine. On je opskrbljivao vojsku, rekli su izvori. Postoje fotografije na kojima su zajedno na vojnom sajmu 2019. godine.

Bliske veze vojnih čelnika i narko trgovaca

Tun Min Latt čeka suđenje u pritvoru. Njegov advokat nije bio dostupan za komentar.

Djeci Min Aung Hlainga ne prijeti kazneni postupak zbog imovine i tajlandske vlasti ne smatraju ih relevantnima za istragu Tun Min Latta.

Min Aung Hlaingov sin Aung Pyae Sone i njegova kćer Khin Thiri Thet Mon, koji su zajedno s ocem pod sankcijama SAD-a i Kanade, nisu odgovorili na zahtjev za komentarom, kao ni njihov otac niti mijanmarska vojna hunta.

Otkriveni dokumenti ukazuju na bliske veze između Tun Min Latta i porodice vođe mijanmarske hunte.

Od državnog udara, Min Aung Hlaingove snage krvavo guše svaki otpor i ubile su na hiljade protivnika, po UN-u, koji huntu optužuje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Vojska tvrdi da vodi rat protiv terorista.

Tajland ne kritizira otvoreno huntu i prošli je mjesec pozvao njene ministre na regionalni samit koji je zbog toga bojkotiralo nekoliko zemalja.

Izvor: Agencije