Iransko-britanski državljanin osuđen na smrt zbog ‘špijunaže’

Britanija traži hitno oslobađanje Alireze Akbarija, kojeg je Iran proglasio krivim za špijunažu u korist MI6.

Alirezi Akbariju izrečena je smrtna kazna za 'korupciju i nanošenje štete državnoj unutrašnjoj i vanjskoj sigurnosti prosljeđivanjem obavještajnih podataka', navedeno je (Reuters/Ilustracija)

Vrhovni sud Irana osudio je iransko-britanskog državljanina na smrt, proglasivši ga krivim za špijunažu u korist Ujedinjenog Kraljevstva.

Alirezi Akbariju izrečena je smrtna kazna za „korupciju i nanošenje štete državnoj unutrašnjoj i vanjskoj sigurnosti prosljeđivanjem obavještajnih podataka“, navela je novinska agencija iranskog pravosuđa Mizan Online u srijedu.

Bivšeg zvaničnika Ministarstva odbrane iransko obavještajno ministarstvo opisalo je „jednim od najvažnijih infiltratora u osjetljive i strateške centre zemlje“.

Pozivajući se na saopštenje ministarstva, Mizan je objavio da je Akbari postao „ključni špijun“ britanske „Tajne obavještajne službe“ – MI6 – zbog „važnosti svog položaja“.

Dana 2. februara 2019, zvanične vladine novine Iran objavile su intervju sa Akbarijem, kojeg su predstavile kao „bivšeg zamjenika ministra odbrane u reformskoj vladi“ Mohammeda Khatamija, koji je bio na mjestu iranskog predsjednika od 1997. do 2005. godine.

‘Politički čin barbarskog režima’

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly kaznu je nazvao planskom egzekucijom sa „političkom motivacijom“, te je zatražio njegovo trenutno oslobađanje.

„Ovo je politički motiviran čin barbarskog režima koji nimalo ne poštuje ljudski život“, napisao je na Cleverly na Twitteru.

Iran je potresen protestima od 16. septembra i smrti Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog porijekla, nakon hapšenja od strane moralne policije zbog kršenja pravila odijevanja žena.

Zbog povezanosti sa protestima, do sada je, prema dostupnim informacijama, na smrt osuđeno 18 osoba, dok su četiri egzekucije već izvršene.

Izvor: Al Jazeera i agencije