Brazil: Sud naredio hapšenje zvaničnika zbog propusta tokom nereda

Širom grada policija je jučer počela sa ispitivanjem više od 1.000 demonstranata nakon što su privedeni dok su trupe razbijale njihov kamp.

Uništene zgrade u Braziliji nakon što je hiljade demonstranata upalo u Vrhovni sud, Kongres i predsjedničke kancelarije u nedelju (EPA)

Vrhovni sud u Brazilu naredio je hapšenje šefa javne sigurnosti u glavnom gradu Braziliji, nakon što su pristalice bivšeg predsednika Jaira Bolsonara izvršile upad u zgrade vlade.

Sud je naredio hapšenje i Andersona Torresa, koji je bio Bolsonarov ministar pravosuđa, prije nego što je ovog mjeseca preuzeo dužnost šefa javne sigurnost u Braziliji, gdje su hiljade demonstranata upale u Vrhovni sud, Kongres i predsjedničke kancelarije u nedelju, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Torres, koji je smijenjen s dužnosti u nedelju, nije bio u gradu kada su se neredi dogodili, jer je ranije ovog mjeseca odleteo na Floridu.

U objavi na Twitteru jučer je rekao da će se vratiti u Brazil iz Orlanda, gdje je na porodičnom odmoru i predati se organima pravde.

Sigurnosni propusti

Sud je takođe zatražio hapšenje Fabija Augusta Vieira, šefa vojne policije Brazilije, jednog od više zvaničnika odgovornih za zaštitu ključnih zgrada vlade u prijestonici, navodi britanska novinska agencija.

U nalogu za hapšenje je naveden njihov neuspjeh da osiguraju odgovarajuće policijske snage, dopuštenje da u grad uđe više od 100 autobusa s Bolsonarovim pristalicama, kao i propust da zatvore kamp u kojem su se oni mjesecima okupljali.

Širom grada policija je jučer počela sa ispitivanjem više od 1.000 demonstranata nakon što su privedeni dok su trupe razbijale njihov kamp.

Demonstranti u kampu pozivali su na vojni udar kako bi se poništili izbori u oktobru na kojima je ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva tijesno pobedio Bolsonara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada