Biden: Sarađujemo u provjeri pronađenih povjerljivih dokumenata

“U potpunosti sarađujemo s revizijom, za koju se nadam da će uskoro biti gotova”, rekao je Biden. 

Joe Biden rekao je kako je bio iznenađen saznanjem da su povjerljivi dokumenti pronađeni u uredu koji je nekoć koristio (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako je bio iznenađen saznanjem da su povjerljivi dokumenti pronađeni u uredu koji je nekoć koristio te rekao da on i njegov tim u potpunosti sarađuju u provjeri što se dogodilo, javlja Hina.

Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade rekao kako ozbiljno shvaća tajne dokumente. Rekao je i da ne zna što je u dokumentima.

“U potpunosti sarađujemo s revizijom, za koju se nadam da će uskoro biti gotova”, rekao je Biden.

Demokrat Biden suočio se s kritikama republikanaca nakon što je njegovo ministarstvo pravosuđa prošle godine pokrenulo istragu o tome kako je bivši republikanski predsjednik Donald Trump postupao s povjerljivim dokumentima otkrivenim u njegovom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

Slučajevi se razlikuju na nekoliko načina.

Bidenovi advokati otkrili su manje od desetak povjerljivih zapisa unutar ureda i obavijestili Nacionalni arhiv SAD-a o svom otkriću, predali materijale i rekli da sarađuju s Arhivom i Ministarstvom pravosuđa.

Trump držao hiljade vladinih dokumenata

Nasuprot tome, Trump je držao hiljade vladinih dokumenata, od kojih je nekoliko stotina označeno kao povjerljivo, u svojoj rezidenciji na Floridi više od godinu dana nakon što je napustio Bijelu kuću, te ih nije vratio odmah ili svojevoljno uprkos brojnim zahtjevima Nacionalnog arhiva.

Kada je konačno predao 15 kutija s dokumentima u januaru 2022., Arhiv je otkrio kako je više od 100 označeno kao klasificirano. Kasnije je predmet proslijedio Ministarstvu pravosuđa.

Istražitelji su pokušali natjerati Trumpa da vrati sve preostale povjerljive zapise putem sudskog naloga i posjetom Trumpovom imanju Mar-a-Lago. Tokom tog posjeta, Trumpovi savjetnici vratili su nekoliko desetaka dodatnih povjerljivih zapisa i potvrdili da u rezidenciji nije ostao nikakav drugi povjerljivi materijal.

Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u augustu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres njegove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih.

Državni odvjetnik Merrick Garland imenovao je posebnog tužitelja u studenom da istraži slučaj.

Kako bi dokazali da se zločin dogodio, istražitelji trebaju dokaze koji pokazuju da su Trump ili njegovi suradnici svjesno i namjerno zadržali zapise te namjerno pokušali ometati istragu Ministarstva kako bi ih vratili.

Obaviješten Arhiv

Biden je branio kako su njegovi suradnici postupali s dokumentima.

“Pronašli su neke dokumente u kutiji u zaključanom ormaru. I čim su to učinili, shvatili su da se u toj kutiji nalazi nekoliko tajnih dokumenata. I napravili su ono što su trebali. Odmah su pozvali Arhiv”, rekao je.

Obavijestili su me o ovom otkriću i iznenadio sam se kada sam saznao da postoje vladini zapisi koji su odneseni tamo u taj ured, ali ne znam što je u dokumentima, dodao je.

Rekao je kako su njegovi advokati sugerirali da ne pita što je u dokumentima.

“Ja sam predao kutije, oni su ih predali Arhivu i u potpunosti surađujemo oko revizije, za koju se nadam da će uskoro biti gotova. A tada će biti više detalja”, rekao je Biden.

Izvor: Agencije