Austrija odbacila izmišljene optužbe za ‘terorizam’ protiv muslimanskog akademika

Hafez je poznat po godišnjem izvještaju o islamofobiji u Europi i jedan je od osnivača Omladinske asocijacije austrijskih muslimana.

Hafez govori kako je njegova studija o islamofobiji „prepakovana“ i prikazana kao „oblik terorizma“ (Anadolija)

Optužbe za „terorizam“ protiv austrijskog akademika Farida Hafeza su odbačene nakon što je dokumentarac Al Jazeere razotkrio kako je slučaj zasnovan na lažnim dokazima i fabriciranim optužbama.

U razgovoru za Al Jazeeru, Hafez navodi kako mu je laknulo što više ne živi u „limbu“ dvije godine nakon što su policajci upali u njegov dom, te uperili pištolje u njega, njegovu ženu i dvoje njihove djece.

„Nikada nisam znao da li će sudije zaista podići optužnicu, u što zaista nikada nisam vjerovao. No, nikada nisam vjerovao da mi se takav u dom može desiti“, ističe on.

Hafez je poznat po godišnjem izvještaju o islamofobiji u Europi i jedan je od osnivača Omladinske asocijacije austrijskih muslimana.

„Neprijateljstvo prema državi“

Ovaj politolog, kada se osvrne na situaciju, kaže kako su stvari za koje su ga teretili „sulude“ i kako se sve desilo iznenada. Hafezov dom je jedan od približno 60 domova muslimanskih aktivista i akademika u koje je upala policija novembra 2020. godine, u sklopu „Operacije Luxor“ kako je naveo ministar unutrašnjih poslova Austrije.

U nalogu za pretres se navodilo kako Hafez, koji je egipatskog porijekla, želi uništiti Egipat i Izrael i napraviti islamski halifat na svjetskom nivou, sa glavnom gradom u Jerusalemu. Uz „podršku terorizmu“, policija ga je optužila još za neka krivična djela kao što su „neprijateljstvo prema državi“ i „pranje novca“.

Hafezov bankovni račun je bio zamrznut i nije mogao platiti ni advokate niti popraviti štetu napravljenu upadom. Akademik, koji se nakon toga preselio u SAD i postao profesor na univerzitetu Georgetown, govori kako su životi mnogih ciljanih zamrzavanjem imovine u ovoj akciji bili ugroženi.

Neki od njih su bili u bijegu zbog protivljenja egipatskim vlastima, kao i akademici koji su kritizirali austrijske politike, smatrane diskriminatornim u muslimanskoj zajednici kao što su zatvaranja džamija ili zabrana hidžaba.

„Politički islam“

Hafez govori kako je njegova studija o islamofobiji „prepakovana“ i prikazana kao „oblik terorizma“. Stoga su optužbe bile nedovoljne, no on vjeruje kako nikada nije bilo ni namjere stvarati jak slučaj.

„Ideja je u biti bila prepad i ušutkivanje svakog oblika kritike austrijske diskriminacije nad muslimanima“, dodaje on.

Al Jazeerin film „Austrijska Operacija Luxor“, objavljen maja 2022., analizira dešavanja iz 9. novembra 2020. kada su policajci upali u muslimanske domove i organizacije širom Austrije, u sklopu, kako se tvrdilo, važne „antiterorističke“ operacije.

U autorskom tekstu za Al Jazeeru juna 2021., Hafez tvrdi kako su ove racije bile pokazatelj do koje mjere je austrijska Vlada identificirala „politički islam“ kao prijetnju državi. U procesu su, navodi dalje, austrijske vlasti ciljale i stvare i zamišljene pripadnike Muslimanske braće.

„Državne politike protiv muslimana, a naročito onaj dio protiv ‘političkog islama’ i ‘Muslimanske braće’ u Austriji, su problematične jer imaju razarajuće posljedice po muslimansko građansko društvo i grupe koje se bore za ljudska prava i protiv islamofobije u Europi“, napisao je Hafez.

Izvor: Al Jazeera