WHO: Širenje covida u Kini ne bi trebalo znatnije utjecati na Evropu

“Trenutni porast broja slučajeva u Kini ne bi trebao znatnije utjecati na epidemiološku situaciju s COVID-19 u Evropi”, rekao je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge.

Više zemalja, pa tako Sjedinjene Države, Japan, Francuska i Njemačka, uvele su obvezu negativnog testa za putnike iz Kine (EPA)

Širenje COVID-19 u Kini ne bi trebalo “znatnije” utjecati na Evropu jer su varijante koje ondje kruže već prisutne na Starom kontinentu, saopćila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Hina.

“Trenutni porast broja slučajeva u Kini ne bi trebao znatnije utjecati na epidemiološku situaciju s COVID-19 u Evropi”, rekao je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge, na internetskoj tiskovnoj konferenciji.

Pozvao je zemlje u tom dijelu svijeta da samo donesu mjere “koje će biti razmjerne i neće biti diskriminatorne” prema putnicima koji dolaze iz Kine.

Više zemalja, pa tako Sjedinjene Države, Japan, Francuska i Njemačka, uvele su obvezu negativnog testa za putnike iz Kine. Stanoviti broj zemalja preporučio je se ne putuje u Kinu ako nije nužno.

Evropska unija je prošle sedmice pozvala zemlje članice da uvedu obvezu testiranja putnika u Kini prije leta, preporučivši dvadeset sedmorici da negativan test poprate “nasumičnim testiranjem” nakon dolaska na evropsko tlo.

Treba zadržati visoku razinu kontrole

Kako navodi WHO, 53 zemlje u regiji koja se proteže do srednje Azije, dobro su pripremljene za borbu s covidom zahvaljujući visokoj stopi vakcinisanosti.

Ipak, treba zadržati visoku razinu kontrole, upozorava UN-ova organizacija.

“Nakon tri duge godine pandemije, dok je u mnogim zemljama zdravstveni sistem preopterećen, nedostaju osnovni lijekovi, a osoblje je iscrpljeno, ne možemo si dopustiti dodatno opterećenje našeg zdravstvenog sistema”, istaknuo je Kluge.

“To bi se moglo dogoditi u slučaju nove zabrinjavajuće varijante, bilo gdje i bilo kad, pa tako ovdje u Evropi i u srednjoj Aziji. Na temelju onoga što smo dosad naučili, moramo biti kadri predviđati, otkrivati i reagirati na vrijeme”, rekao je Kluge.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada