Više od 7.000 medicinskih sestara štrajkuje u New Yorku

Štrajk je uključio više od 7.000 medicinskih sestara u Medicinskom centru Montefiore u Bronxu i bolnici Mount Sinai na Manhattanu.

Od početka pregovora o ugovorima prije četiri mjeseca, sindikat je uspio postići dogovore ili nove ugovore za medicinske sestre u sedam drugih bolnica u New Yorku (EPA)

Hiljade medicinskih sestara u dvjema njujorškim bolnicama su u štrajku nakon što su pregovori o ugovorima zapeli na pitanju plata i broja osoblja, što je uzrokovalo odgodu zahvata i termina u jednoj od ustanova, javlja Hina.

Štrajk je uključio više od 7.000 medicinskih sestara u Medicinskom centru Montefiore u Bronxu i bolnici Mount Sinai na Manhattanu, navodi se u saopćenju Udruženja medicinskih sestara države New York.

Pandemija COVID-19 zajedno s brojnim slučajevima respiratornog sincicijskog virusa i ovogodišnjom sezonom gripe opteretili su zdravstveni sektor u najmnogoljudnijem gradu u zemlji, stvarajući napetosti između medicinskih sestara i njihovih poslodavaca.

“Dosta je, Sinai”, rekla je u ponedjeljak predsjednica Udruženja medicinskih sestara države New York Nancy Hagan ispred bolnice Mount Sinai, okružena medicinskim sestrama. “Ono što tražimo je sigurno osoblje i kvalitetna skrb za pacijente. Mislimo da ne tražimo previše.”

Bolnice su u ponedjeljak u odvojenim izjavama objavile da su medicinskim sestrama ponudile povećanje plata od 19,1 posto.

Vlasti prate situciju

Medicinski centar Montefiore također je rekao da ima namjeru otvoriti više od 170 novih radnih mjesta za medicinske sestre.

Ta je bolnica dodala da ju je štrajk prisilio da pomakne sve operacije i zahvate koji nisu nužni i odgodi termine u ambulantama.

Sinai je objavio da se većina njegovih ambulantnih termina i procedura odvija prema rasporedu.

Od početka pregovora o ugovorima prije četiri mjeseca, sindikat je uspio postići dogovore ili nove ugovore za medicinske sestre u sedam drugih bolnica u New Yorku.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je u nedjelju da on i njegovo osoblje pomno prate situaciju i da je gradski zdravstveni sistem spreman odgovoriti na sve izazove koji bi se mogli pojaviti zbog obustave rada.

Izvor: Agencije