UN: Teheran koristi smrtnu kaznu za zastrašivanje naroda

Teheran je pogubio četiri osobe pod optužbom da su sudjelovale u protestima koji već četiri mjeseca potresaju zemlju, nakon smrti mlade žene koju je moralna policija optužila da se nepravilno pokriva.

UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava pozvao je Iran da uvede moratorij na izvršenje smrtne kazne i prekine s pogubljenjima (EPA)

Teheran se koristi smrtnom kaznom prema demonstrantima kako bi zastrašio iranski narod i ušutkao proteste, što graniči s “državnim ubistvom”, upozorio je UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk.

“Korištenje kaznenog postupka kao oružja za kažnjavanje onih koji se koriste svojim temeljnim pravima, poput sudionika i organizatora protesta, graniči s državnim ubistvom”, uputio je kritiku Volker Tuerk u saopćenju.

“Ta su smaknuća samovoljno lišavanje života”, istakla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenstva koje se u načelu protivi smrtnoj kazni, na press konferenciji u Ženevi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Teheran je već pogubio četiri osobe pod optužbom da su sudjelovale u protestima koji već četiri mjeseca potresaju zemlju, nakon smrti mlade žene koju je moralna policija optužila da se nepravilno pokriva.

Poziv Iranu ‘da poštuje život i glas svog naroda’

Ovih dana trebaju biti smaknuti Mohammad Boroughani (19) i Mohammad Ghobadlou (22), pošto je već 17 ljudi osuđeno na smrt, ističe Visoko povjerenstvo u saopćenju.

“U interesu iranske vlade i njenog naroda bilo bi da sasluša njihove pritužbe i pristupi provedbi pravosudne i političke reforme kako bi se zagarantovalo poštovanje različitih mišljenja, pravo na slobodu govora i okupljanja te puno poštovanje i zaštita ženskih prava na svim područjima života”, ističe još Visoki povjerenik.

“Još jednom upućujem poziv iranskoj vladi da poštuje život i glas svog naroda, da odmah uvede moratorij na izvršenje smrtne kazne i prekine s pogubljenjima”, dodao je Tuerk.

“Iran mora donijeti iskrene mjere kako bi počeo potrebne reforme koje zahtijeva njegov narod radi poštovanja i zaštite ljudskih prava”, istaknuo je.

Po pisanju tamošnje agencije, iranska pravosudna vlast želi ponovno primjenjivati zakon koji predviđa stroge kazne, poput izgona iz zemlje, za žene koje ne pokrivaju glavu.

Izvor: Agencije