UN: Svake četiri sekunde 2021. umiralo po jedno dijete

Posebni izvještaj UN-ove grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno u 2021.

Neophodno osigurati bolju i ravnopravnu zdravstvenu brigu za djecu (Reuters)

Procjenjuje se kako je približno pet miliona djece umrlo 2021. prije nego što je navršilo pet godina, pokazuju podaci UN-a objavljeni u utorak, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Posljednje procjene koje je objavila Međuagencijska grupa UN-a za procjenu smrtnosti djece (UN IGME) također pokazuju da je 2,1 milion djece i mladih u dobi od pet do 24 godine umrlo tokom istog perioda, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.

Posebni izvještaj UN-ove grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva mogli su se izbjeći uz bolju zdravstvenu brigu, navodi se.

“Tako rasprostranjena tragedija koja se može spriječiti nikada se ne bi trebala prihvatiti kao neizbježna”, rekla je Vidhya Ganesh iz UNICEF-a.

“Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dijete.”

Dramatično upozorenje

Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine – s globalnom stopom smrtnosti djece mlađe od pet godina koja je pala za 50 posto, padom od 36 posto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 posto – “napredak je bitno smanjen od 2010.”, navodi se u UN-ovom saopćenju.

Iz UN-ovog IGME-a upozoravaju kako će približno 59 miliona djece i mladih umrijeti prije 2030. ako se “ne poduzmu brze mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga”.

Izvor: Agencije