UN: Ozonski omotač se postepeno oporavlja

Omotač se polako, ali primjetno oporavlja, a tim tempom ‘ozonska rupa’ iznad Antarktika popunila bi se u potpunosti za 43 godine.

Ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od 10 do 50 kilometara iznad Zemlje (Reuters)

Ozonski omotač se polako, ali primjetno oporavlja, a tim tempom “ozonska rupa” iznad Antarktika, gdje je sloj najtanji, popunila bi se u potpunosti za gotovo 43 godine, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih naroda.

Naučna procjena, koja se vrši na svake četiri godine, pokazuje da se zaštitni sloj oporavlja, više od 35 godina nakon globalnog dogovora da se ne upotrebljavaju hemikalije koje nagrizaju ozonski omotač, koji život na Zemlji štiti od štetnog ultravioletnog zračenja, prenosi Beta.

Naučnici i zagovornici zaštite životne sredine pozdravljaju kao jednu od najvećih ekoloških pobjeda čovječanstva napore da se smanje “ozonske rupe”, proizašle iz sporazuma iz 1987. godine, nazvanog Montrealski protokol, kojim su zabranjene određene hemikalije.

Ozonski omotač na Antarktiku najtanji

Ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od 10 do 50 kilometara iznad Zemlje.

Njegova debljina varira u zavisnosti od lokacije i godišnjeg doba.

“Ozonske rupe” koje se u njemu pojavljuju nastaju utjecajem određenih plinova koje čovjek koristi.

U izvještaju se navodi da je napredak spor, a prosječna koncentracija ozona na visini od 30 kilometara u atmosferi u “normalu” će se vratiti oko 2040. godine, na Arktiku do 2045. godine.

Na Antarktiku, gdje je ozonski omotač trenutno najtanji, sloj se neće oporaviti do 2066. godine, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada