U bivšoj Bidenovoj kancelariji pronađeni poverljivi dokumenti

Državni tužitelji pregledaju desetak dokumenata koji su pronađeni u Bidenovom uredu u Centru za diplomatiju i globalni angažman Penn Biden.

Biden je bio potpredsjednik za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017. godine (Reuters)

Povjerljive dokumente iz potpredsjedničkih dana aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena otkrili su u novembru lični advokati prvog čovjeka SAD-a u prostorima think tanka u Washingtonu, rekao je advokat Bijele kuće, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Desetak dokumenata pronađeno je u Bidenovom uredu u Centru za diplomatiju i globalni angažman Penn Biden, objavio je ranije CBS News, dodajući kako je od američkog državnog tužitelja u Chicagu zatraženo da pregleda tajne dokumente koji su predani Nacionalnoj arhivi.

Tajni materijal identificirali su Bidenovi lični advokati 2. novembra, nekoliko dana prije međuizbora, rekao je Richard Sauber, lični predsjednikov savjetnik.

Biden je povremeno koristio taj uredski prostor od sredine 2017. do početka svoje predsjedničke kampanje 2020. godine.

Nema nuklearnih tajni

Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalnu arhivu na dan otkrića tih dokumenata, rekao je Sauber, dodajući kako je Nacionalnu arhivu preuzeo materijal slijedeće jutro.

On je također rekao da dokumenti nisu bili predmet ikakvog prethodnog zahtjeva ili istrage Nacionalne arhive.

Dokumenti su otkriveni kada su Bidenovi lični advokati „spremali dosjee čuvane u zaključanom ormaru kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Centru Penn Biden u Washingtonu”, rekao je Sauber. Dodao je da Bijela kuća sarađuje s Ministarstvom pravosuđa i Nacionalnom arhivom.

Biden je bio potpredsjednik za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017. godine.

U Sauberovom saopćenju ne spominje se broj povjerljivih dokumenata, njihov sadržaj niti nivo tajnosti. Američki CBS News izvijestio je da ne sadrže nuklearne tajne, dodaju agencije.

Izvor: Agencije