U Antwerpenu u 2022. zaplijenjeno 110 tona kokaina

Kriminalne organizacije su sve kreativnije u odgovoru na rast potražnje za kokainom, tvrde belgijske i nizozemske vlasti.

U sedmicama prije praznika karteli su povećali isporuku bijelog praha kako bi pripremili 'Bijeli Božić' (Reuters/Ilustracija)

Gotovo 110 tona kokaina zaplijenile su belgijske vlasti u 2022. godini u belgijskoj luci Antwerpen, koja je glavni ulaz u Evropu te droge koja dolazi iz Latinske Amerike, što je novi rekord.

Brojčani podatak je u utorak objavila belgijska carinska služba, na zajedničkoj konferenciji za medije Belgije i Nizozemske, na kojoj su dvije zemlje istakle “pojačanu saradnju” u suzbijanju međunarodnog krijumčarenja droge.

Te dvije susjedne zemlje su, uz Španiju, glavni putevi ulaska kokaina, koji većinom dolazi iz Paname, Kolumbije i Ekvadora na evropski kontinent, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zapljena se “intenzivirala ujesen”, istaknula je glasnogovornica belgijske carine.

Zabrinutost zbog širenja kriminala

Podsjetila je da su božićni i novogodišnji praznici vrhunac u konzumaciji kokaina.

U sedmicama prije praznika karteli su povećali isporuku bijelog praha kako bi pripremili “Bijeli Božić”, kako je slikovito rekao Kristian Vanderwaeren, direktor carinske uprave.

Na konferenciji je upozoreno da su “kriminalne organizacije sve kreativnije” u odgovoru na rast potražnje za kokainom, čemu vlasti moraju doskočiti.

Belgijska i nizozemska vlada sve su zabrinutije zbog širenja kriminala na svojim teritorijama u vezi s preprodajom droge.

Izvor: Agencije