‘Tri amigosa’ Biden, Trudeau i Lopez u Meksiku

Dok bi Biden i Trudeau mogli privatno izraziti zabrinutost Lopezu Obradoru u vezi s energetskim reformama, u javnosti će vjerovatno naglasiti potencijal za bližu saradnju.

Biden i Lopez: U ponedjeljak su također isplivale razlike između SAD-a i Meksika u pristupu rješavanja problema sa sve većim brojem migranata na zajedničkoj granici (AP)

Očekuje se da će čelnici Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade ostaviti po strani tinjajuće trgovinske napetosti i potražiti dublju ekonomsku integraciju na samitu koji počinje u utorak u Ciudad de Mexicu, a razgovarat će i o sigurnosti te migracijama, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ugostit će svog američkog kolegu Joea Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua na samitu poznatom pod neformalnim nazivom “Tri amigosa”.

Dok su napori za rješavanje problema migracije i krijumčarenja droge dominirali bilateralnim sastankom između Lopez Obradora i Bidena u ponedjeljak, očekuje se da će se fokus okrenuti prema ekonomiji kada im se pridruži Trudeau.

Jačanje regionalnih privrednih veza “omogućuje Sjedinjenim Američkim Državama da budu proizvodna sila o kojoj je predsjednik Biden govorio, ali je također dobitna kombinacija za Meksiko i Kanadu”, rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Službena pritužba

Nadalje, to “smanjuje našu ovisnost o drugim državama i drugim dijelovima svijeta koji ne dijele nužno iste vrijednosti koje mi dijelimo s našim partnerima, ovdje u Sjevernoj Americi”, dodao je.

Meksiko se nada da će imati koristi od pokušaja Washingtona da smanji svoju ovisnost o azijskim proizvođačima. Prošle je godine SAD pozvao tu latinoameričku zemlju da se pridruži više milijardi dolara vrijednom projektu poticanja proizvodnje poluvodiča kako bi SAD u tom segmentu konkurirao Kini.

Biden je oživio razgovore “Tri amigosa” 2021., nastojeći ojačati saradnju nakon što je njegov prethodnik Donald Trump odgodio regionalni samit.

No, odnosi Lopeza Obradora i Bidena nisu najbolji.

Kanada i SAD podnijeli su službenu pritužbu Meksiku za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma. Washington i Ottawa smatraju da politika jačanja državne uloge u energetskom sektoru meksičkog predsjednika šteti stranim ulagačima i otežava razvoj čiste energije.

Dok bi Biden i Trudeau mogli privatno izraziti zabrinutost Lopezu Obradoru u vezi s energetskim reformama, u javnosti će vjerovatno naglasiti potencijal za bližu saradnju, ocjenjuje Reuters.

Migranti na granici

U ponedjeljak su također isplivale razlike između SAD-a i Meksika u pristupu rješavanja problema sa sve većim brojem migranata na zajedničkoj granici.

“Vrijeme je da se okonča ovaj zaborav, ovo napuštanje, ovaj prezir prema Latinskoj Americi i Karibima”, rekao je na početku bilateralnih razgovora Lopez Obrador koji želi povećanje američkih ulaganja u regiji.

Biden je branio postupke SAD-a po tom pitanju, ističući da su uloženi “deseci milijardi dolara” u proteklih 15 godina.

“SAD pruža više inozemne pomoći nego sve druge zemlje zajedno”, rekao je Biden.

“Nažalost, naša odgovornost ne završava samo na zapadnoj hemisferi”, dodao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada