Njemačka: Berlin i istočni regioni suočeni sa nestašicom benzina

Rafinerija PCK u Schwedtu, u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg, koja se ranije snabdijevala isključivo ruskom naftom, radi sa oko 50 posto kapaciteta zbog pada ponude.

Servis za informacije o cijenama Argus Media objavio je da u regionu već postoji proizvodna nestašica benzina (EPA)

Glavni grad Njemačke Berlin i istočni regioni ove zemlje suočavaju se sa nestašicom benzina i visokim cijenama, jer ruska nafta više ne stiže u Evropu od 1. januara, javlja Anadolija.

“Rafinerija PCK u Schwedtu, u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg, koja se ranije snabdijevala isključivo ruskom naftom, radi sa oko 50 posto kapaciteta zbog pada ponude”, navodi se na web stranici Business Insider.

Posljedice smanjenja proizvodnja već su vidljive. Ovo se već ogleda u maržama na nacionalni prosjek cijene benzina u skladištu benzina Seefeld, koje se nalazi sjeveroistočno od Berlina.

Proizvodna nestašica benzina

Servis za informacije o cijenama Argus Media objavio je da u regionu već postoji proizvodna nestašica benzina.

Business Insider objavio je da u naftnoj kompaniji koja upravlja PCK-om, mnogi radnici trenutno rade skraćeno.

“Veće alternativne zalihe nafte iz Poljske i Kazahstana, kako je najavila njemačka vlada, tek treba da stignu”, navodi Business Insider.

Odnosi između Njemačke i Rusije su zategnuti zbog rata u Ukrajini. Berlin optužuje Moskvu za ratne zločine, obustavlja bilateralnu saradnju i uvodi oštre ekonomske sankcije.

Izvor: Agencije