Žrtve nemira na protestima u Peruu

Među mrtvima u gradu Juliaca, gdje su demonstranti pokušali preuzeti kontrolu nad aerodromom, su i dva tinejdžera.

Riječ je o najvećem broju žrtava u jednom danu od početka decembra kada je Castillo uklonjen sa vlasti i uhapšen nakon pokušaja da raspusti Kongres (Reuters)

Najmanje 17 osoba je poginulo u sukobima na jugu Perua nakon što su nastavljeni protesti kojima se traže prijevremeni izbori i puštanje bivšeg predsjednika Pedra Castilla iz zatvora, prenosi agencija AP.

Među mrtvima u gradu Juliaca, gdje su demonstranti pokušali preuzeti kontrolu nad aerodromom, su i dva tinejdžera. Još jedna osoba je ubijena u obližnjem gradu Chucitu gdje su učesnici protesta blokirali autoput.

Riječ je o najvećem broju žrtava u jednom danu od početka decembra kada je Castillo uklonjen sa vlasti i uhapšen nakon pokušaja da raspusti Kongres i spriječi glasanje o svojoj smjeni.

Castillu je određen 18-mjesečni pritvor pred suđenje za pobunu, optužbu koju on negira.

Pauza zbog praznika

Castillova nasljednica Dina Boluarte podržava plan pomjeranja izbora za 2024. umjesto za 2026. godinu, a na kojima bi se birali i predsjednik i zastupnici u Kongresu.

Također je iskazala podršku istrazi da li su sigurnosne snage koristili prekomjernu silu.

No, takve odluke do sada nisu prekinule nemire u južnoameričkoj državi koji su, nakon kratko prekida zbog božićnih i novogodišnjih praznika, nastavljeni u najsiromašnijim dijelovima Perua gdje je Castillo imao najjaču podršku, navodi AP.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada