Brazilska policija privela 1.500 demonstranata

Nakon nedjeljnog nasilja, Vrhovni sud naredio je da se kampovi demonstranata, uključujući i onaj ispred vojnog štaba, očiste u roku od 24 sata, što je potaknulo veliku policijsku operaciju.

U nedjelju je uhapšeno 230 osumnjičenih izgrednika koji su tokom nasilja u Brasíliji opljačkali zgradu Kongresa, probili barikade, popeli se na krov i razbijali prozore (Reuters)

Brazilska policija je raščistila protestni kamp ispred zapovjedništva oružanih snaga u Brasiliji i pritvorila oko 1500 ljudi, dan nakon što su radikalne pristalice bivšeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara napali državne institucije, prenosi Hina pisanje agencije dpa.

Hiljade demonstranata u nedjelju je upalo u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču odbijajući priznati Bolsonarov izborni poraz od ljevičara Luiza Inácia Lule da Silve, koji je prije sedam dana prisegnuo kao predsjednik Brazila.

Bolsonaro, koji trenutno boravi u američkoj saveznoj državi Floridi, nikada se nije javno oglasio i priznao gubitak izbora.

Nakon nedjeljnog nasilja, Vrhovni sud naredio je da se kampovi demonstranata, uključujući i onaj ispred vojnog stožera, očiste u roku od 24 sata, što je potaknulo veliku policijsku operaciju, objavio je portal G1.

U nedjelju je uhapšeno 230 osumnjičenih izgrednika koji su tokom nasilja u Brasíliji opljačkali zgradu Kongresa, probili barikade, popeli se na krov i razbijali prozore.

Podrška SAD-a brazilskoj demokratiji

Izgrednici su potom svoj bijes usmjerili prema obližnjem Vrhovnom sudu i predsjedničkoj palači, a sigurnosnim snagama trebalo je nekoliko sati da povrate kontrolu nad područjem.

Lula, koji je napad nazvao pokušajem državnog udara, potpisao je dekret savezne intervencije, dopuštajući vladi da preuzme odgovornost za javnu sigurnost u Brasíliji, “kao odgovor na teroristički čin”.

U telefonskom razgovoru s brazilskim predsjednikom u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden prenio je “nepokolebljivu podršku” svoje zemlje “brazilskoj demokratiji i slobodnoj volji brazilskog naroda izraženoj na nedavnim predsjedničkim izborima”.

Biden je također pozvao Lulu na “konsultacije o širokom zajedničkom programu” u Bijeloj kući početkom februara, što je brazilski predsjednik prihvatio, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izvor: Agencije