Belgija odgađa gašenje dva nuklearna reaktora za 10 godina

“Produženje rada dva nuklearna reaktora, Doel 4 i Tihange 3, ključno je za garanciju naše energetske sigurnosti”, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearma reaktora na šest lokacija
Belgija je među nekoliko drugih zemalja Evropske unije koje su zbog problema u snabdijevanju uzrokovanih ratom Rusije i Ukrajine odgodile planove da odustajanje od nuklearne energije (Ilustracija)

Belgija će odgoditi gašenje dva nuklearna reaktora za 10 godina, izjavio je premijer Alexander De Croo, javlja Anadolija.

Poništavajući raniju odluku o napuštanju nuklearne energije 2025. godine, Belgija je među nekoliko drugih zemalja Evropske unije koje su zbog problema u snabdijevanju uzrokovanih ratom Rusije i Ukrajine odgodile planove da odustajanje od nuklearne energije.

“Produženje rada dva nuklearna reaktora, Doel 4 i Tihange 3, ključno je za garanciju naše energetske sigurnosti”, rekao je Alexander De Croo novinarima nakon sastanka sa članovima vlade u ponedjeljak.

Najnoviji nuklearni reaktori u zemlji Doel 4 i Tihange 3 trebalo je da budu ugašeni 2025. godine, ali će nakon neophodnog remonta ponovo biti pokrenuti u novembru 2026. i nastavit će s radom do 2036.

Odluka je uslijedila nakon što je operater električne mreže u Belgiji upozorio na značajnu nestašicu tokom zime 2026/2027. godine ako nuklearni reaktori budu isključeni.

Belgija ima sedam reaktora

Belgija ima ukupno sedam reaktora, od kojih su četiri u nuklearnoj elektrani Doel blizu holandske granice, a tri u nuklearnoj elektrani Tihange, blizu granice Njemačke i Luksemburga.

Električna energija proizvedena u ovim reaktorima zadovoljava polovinu potreba Belgije.

U skladu sa državnim zakonom Deleuze koji je započeo proces denuklearizacije 2003. godine, Belgija je u septembru zatvorila nuklearne reaktore Doel 3 i Tihange 2.

Ovaj potez je izazvao oštre kritike nekoliko krugova u zemlji, uključujući pronuklearnu grupu građana, koja nosi naziv “100 TWh”. Oni su odlučili da tuže belgijsku Vladu i energetske kompanije Engie-Electrabel i Elia zbog zatvaranja.

Izvor: Agencije