Belgija odgađa gašenje dva nuklearna reaktora za 10 godina

“Produženje rada dva nuklearna reaktora, Doel 4 i Tihange 3, ključno je za garanciju naše energetske sigurnosti”, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Belgija je među nekoliko drugih zemalja Evropske unije koje su zbog problema u snabdijevanju uzrokovanih ratom Rusije i Ukrajine odgodile planove da odustajanje od nuklearne energije (Ilustracija)

Belgija će odgoditi gašenje dva nuklearna reaktora za 10 godina, izjavio je premijer Alexander De Croo, javlja Anadolija.

Poništavajući raniju odluku o napuštanju nuklearne energije 2025. godine, Belgija je među nekoliko drugih zemalja Evropske unije koje su zbog problema u snabdijevanju uzrokovanih ratom Rusije i Ukrajine odgodile planove da odustajanje od nuklearne energije.

“Produženje rada dva nuklearna reaktora, Doel 4 i Tihange 3, ključno je za garanciju naše energetske sigurnosti”, rekao je Alexander De Croo novinarima nakon sastanka sa članovima vlade u ponedjeljak.

Najnoviji nuklearni reaktori u zemlji Doel 4 i Tihange 3 trebalo je da budu ugašeni 2025. godine, ali će nakon neophodnog remonta ponovo biti pokrenuti u novembru 2026. i nastavit će s radom do 2036.

Odluka je uslijedila nakon što je operater električne mreže u Belgiji upozorio na značajnu nestašicu tokom zime 2026/2027. godine ako nuklearni reaktori budu isključeni.

Belgija ima sedam reaktora

Belgija ima ukupno sedam reaktora, od kojih su četiri u nuklearnoj elektrani Doel blizu holandske granice, a tri u nuklearnoj elektrani Tihange, blizu granice Njemačke i Luksemburga.

Električna energija proizvedena u ovim reaktorima zadovoljava polovinu potreba Belgije.

U skladu sa državnim zakonom Deleuze koji je započeo proces denuklearizacije 2003. godine, Belgija je u septembru zatvorila nuklearne reaktore Doel 3 i Tihange 2.

Ovaj potez je izazvao oštre kritike nekoliko krugova u zemlji, uključujući pronuklearnu grupu građana, koja nosi naziv “100 TWh”. Oni su odlučili da tuže belgijsku Vladu i energetske kompanije Engie-Electrabel i Elia zbog zatvaranja.

Izvor: Agencije