Više žrtava u eksploziji ispred vojnog aerodroma u Kabulu

Eksplozija izvan aerodroma uzrokovala je višestruke žrtve, kazali su talibani.

Stotine ljudi, uključujući pripadnike afganistanskih manjinskih zajednica, ubijeno je i ranjeno u napadima otkako su se talibani vratili na vlast (Reuters)

Eksplozija ispred vojnog aerodroma u Kabulu uzrokovala je više žrtava, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova kojim upravljaju talibani.

“Danas ujutro dogodila se eksplozija ispred vojnog aerodroma u Kabulu, uslijed čega je nekoliko naših građana poginulo i povrijeđeno”, rekao je glasnogovornik Abdul Nafi Takor informativnoj agenciji Reuters, dodajući da je istraga u toku.

Nije precizirao prirodu ili metu eksplozije. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Lokalni stanovnici rekli su da se glasna eksplozija čula prije osam ujutro u blizini vojne strane jako utvrđenog aerodroma.

Rekli su da su sigurnosne snage zatvorile područje i da su sve ceste zatvorene.

Niz napada

Talibanske vlasti tvrde da su poboljšale sigurnost otkad su se vratile na vlast u augustu 2021, ali bilo je mnoštvo eksplozija bombi i napada, za koje je mnoge tvrdio lokalni ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prošlog mjeseca, najmanje pet kineskih državljana je ranjeno kada su napadači ISIL-a upali u hotel koji je popularan među kineskim državljanima u Kabulu.

Stotine ljudi, uključujući pripadnike afganistanskih manjinskih zajednica, ubijeno je i ranjeno u napadima otkako su se talibani vratili na vlast.

Izvor: Agencije