U Vatikanu prvi put sahrana bivšeg pape sa opelom koji će služiti sadašnji papa

Sahrana poglavara Rimokatoličke crkve i određivanje naslijednika je procedura koja ima svoj tačni tok, ali se Vatikan sada upušta u nepoznato tlo smrću bivšeg, počasnog pape Benedikta XVI.

Sahrana bivšeg pape Benedikta XVI, preminulog u subotu u 96. godini, biti će 5. januara na Trgu Svetog Petra (Reuters)

Sahrana poglavara Rimokatoličke crkve i određivanje nasljednika je procedura koja ima svoj tačni tok, ali se Vatikan sada upušta u nepoznato tlo smrću bivšeg, počasnog pape Benedikta XVI koji je podnio ostavku prije gotovo deset godina.

Obično smrt pape pokreće brzo sazivanje konklave tokom koje kardinali biraju nasljednika, prenosi Beta. Taj scenario neće biti ovog puta, pošto je nasljednik papa Franjo na čelu Crkve od 2013. godine.

Poslije saopštenja o smrti pape Benedikta XVI čije je svjetovno ime bilo Joseph Ratzinger, Vatikan je tokom dana izdao nekoliko saopštenja koja pokazuju da je cijela ceremonija pažljivo pripremljena.

Prema Apostolskom ustavu koji je 1996. godine proglasio papa Jovan Pavle II, papa mora biti sahranjen između četvrtog i šestog dana od smrti.

Tako će biti i ovog puta, pošto će sahrana bivšeg pape, preminulog u subotu u 96. godini, biti 5. januara na Trgu Svetog Petra, tačno pet dana od njegove smrti.

Prvi put će pogrebni obred predvoditi lično sadašnji papa.

Skromna sahrana

Izvori bliski Svetoj stolici saopštili su da će sahrana biti svečana, ali skromna.

Vatikan je također najavio da će tijelo pape Benedikta XVI biti izloženo od ponedjeljka do srijede u crkvi Svetog Petra kako bi vjernici mogli da mu odaju počast. Dotle će njegovo tijelo biti u malom manastiru u sklopu vrtova Vatikana.

Tijelo Ivana Pavla II, posljednjeg preminulog pape, 2005. godine izloženo je prije svečane sahrane na Trgu Svetog Petra u prisustvu brojnih šefova država i vlada, i predstavnika monarhija.

Ceremoniju je predvodio kardinal Joseph Ratzinger, koji je potom izabran za papu. Tada je nekoliko miliona ljudi prisustvovalo sahrani veoma popularnog poljskog pape.

Iako njegova popularnost nikada nije dostigla popularnost IvanaPavla II, njemački papa, poglavar Rimokatoličke crkve od 2005. do 2013. godine, bivši je šef države, tako da bi njegova sahrana također trebalo da privuče velikih broj zvaničnika i vjernika.

Što se tiče mjesta sahrane, tradicija će također biti poštovana pošto će se Benedikt XVI pridružiti svojim prethodnicima u jednoj od kripti koja se nalazi ispod bazilike Svetog Petra.

Običaj je da se, kada papa umre, uništi njegov prsten, koji je posebno napravljen za svakog novog papu. To prstenje je nekada služilo kao pečat za dokumente.

Prsten Benedikta XVI već je uništen, odnosno preko papskog grba na prstenu je stavljeno slovo X, kako bi bio neupotrebljiv. To je učinjeno kada je podnio ostavku.

Izvor: Agencije