Švicarska od danas prvi put u Vijeću sigurnosti UN-a

Švicarska je od danas, po prvi put, nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u ime grupe zapadnih zemalja.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine (Reuters)

Švicarska je od danas, po prvi put, nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u ime grupe zapadnih zemalja, a među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se i Ekvador, Japan, Malta i Mozambik.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta – Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu, prenosi Beta.

Neparnih godina u Vijeću sigurnosti UN-a ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Japan kome je ovo  12. dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti UN-a, a najmanje Mozambik i Švicarska čiji će predstavnici prvi put sjediti u tom tijelu.

Članice Vijeća sigurnosti

Ekvadoru danas počinje treći, a Malti drugi mandat u Vijeću sigurnosti UN-a.

Više od trećine zemalja članica UN-a nikada nisu bile zastupljene u Vijeću sigurnosti UN-a. Među njima su i Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i BiH (2010-2011).

Nove nestalne članice Vijeću sigurnosti UN-a od danas se pridružuju Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a od prošle godine, dok je predstavnicima Indije, Irske, Kenije, Meksika i Norveške 31. decembra 2022. završen mandat.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada