Njemačka ukida mogućost slanja telegrama

Potražnja za servisom starim više od 175 godina je opala jer su ih moderna i jeftinija sredstva komunikacije učinila suvišnim.

Njemačka pošta je još prije 20-ak godina ukinula mogućnost slanja telegrama u inostranstvo, a sada ga ukida i na teritoriji cijele države (Reuters)

Njemačka pošta ukida mogućnost slanja telegrama.

Potražnja za servisom starim više od 175 godina je opala jer su ih moderna i jeftinija sredstva komunikacije učinila suvišnim, prenio je Deutsche Welle.

U vremenima u kojima dominiraju “pametni telefoni”, razne aplikacije za razmjenu poruka ili društvene mreže, više nema mjesta za telegrame, prenosi Tanjug.

Njemačka pošta je još prije 20-ak godina ukinula mogućnost slanja telegrama u inostranstvo, a sada ga ukida i na teritoriji cijele države.

Prvi telegram u svijetu je poslao Amerikanac Semuel Morse prije nešto više od 175 godina, tačnije 24. maja 1844. godine.

Morseova poruka je putovala od Washingtona do Baltimorea i izazvala tehničku revoluciju.

Telegram je bio veoma popularan i u Njemačkoj.

Ljudi bi navratili u poštansku filijalu ili bi preko telefona diktirali službenicima važnu poruku, koja bi se onda u obliku pisma dostavljala ljudima koji nisu posjedovali telefonski priključak.

S obzirom na to da se cijena usluge određivala prema broju znakova, poruke su bile uglavnom jako kratke, pisane posebnim “telegramskim” stilom, a umjesto tačke se nakon svake rečenice koristio čuveni +++stop+++.

Važna uloga

“Ako baš hoćete, telegram je analogni preteča messinger-aplikacija”, rekao je Alexander Edenhofer, glasnogovornik Njemačke pošte.

S vremenom je telefon potisnuo telegram, ali i dalje je taj način komunikacije igrao važnu ulogu u životu ljudi, pogotovo kada se radilo o nekim važnim događajima.

U 1978. godini pošta u Njemačkoj isporučila je 13 miliona telegrama.

Sa dolaskom Interneta i mobilnih telefona, broj poslatih telegrama je znatno opao.

Usluga je tradicionalno skupa.

Poruka sa maksimalno 160 znakova, što je manje od broja znakova koji stanu u jedan tvit, na portalu Njemačke pošte košta 12,57 eura, navodi Deutsche Welle.

To je bio takozvani “mini-telegram”.

Postojao je “maksi-telegram”, sa maksimalnih 480 znakova koji je koštao 17,89 eura.

Bilo je moguće i slanje dužih poruka, uz plaćanje odgovarajuće naknade.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada